Zeoliti: daleko od čudesnog učinka na zdravlje

zeolit

Zeoliti su skupina minerala koja se nalazi u prirodi, ali se u velikim količinama proizvodi industrijski. Zeoliti imaju rešetkastu strukturu i djeluju kao izmjenjivači iona. Koriste se za različite namjene u industriji (petrokemijska i nuklearna industrija, industrija bioplinova), komercijalnim proizvodima i u kućanstvu (sustavi za grijanje i hlađenje, pijesak za mačji izmet, deterdženti, omekšivači za vodu, građevinski materijali), kao nakit, u medicinske svrhe kao dio različitih uređaja i dio materijala koji zaustavljaju krvarenje, u poljoprivredi za tretiranje zemlje, kao dodatak filterima u akvarijima.

Bajka o zeolitima

Za zeolite se veže iznimno velik broj medicinskih tvrdnji. Popularno se tvrdi da zeoliti čiste organizam (i to od radioaktivnih tvari, tvari koje uzrokuju zloćudne bolesti, aflatoksina, herbicida, pesticida, gljiva, plijesni, alkohola, nikotina), odnosno da omogućuju (potpuno besmisleni) koncept „detoksikacije“ organizma. Nadalje, tvrdi se da zeoliti omogućuju „harmonično funkcioniranje organizma“, da djeluju na imunološki sustav, liječe psorijazu, djeluju kao antioksidansi, poboljšavaju rad živčanog sustava kod Alzheimerove bolesti, demencije, autizma. Osim što liječe rak/karcinom/tumor, za zeolite se tvrdi da uvelike olakšava neugodne nuspojave kemoterapije i zračenja, uključujući mučninu, povraćanje, gubitak apetita i težine te omogućuje brži oporavak kod zloćudnih bolesti, poboljšanje kvalitete života pa čak i potpunu remisiju (ovisno o slučaju i stadiju bolesti). Navodno uspostavlja „zdravlje cijelog organizma“ i uklanjanjem viška kiseline sprječava razvoj reumatoidnog artritisa, gihta, bolesti želuca i crijeva, zaustavlja razvoj brojnih virusnih infekcija, sprječava i liječi astme i alergije, ublažava probleme povezane s menopauzom, migrenom i depresijom. No, gle čuda, otklanja i nesanicu, povećava energiju i koncentraciju, navodno ublažava i nervozu te posljedice stresa i te daje osjećaj mentalne opuštenosti. No to nije sve – zeolit navodno sprječava i prerano starenje i općenito navodno pomlađuje organizam. Jesmo li zaboravili napomenuti da navodno pomaže i kod liječenja dijabetesa, visokog tlaka i visokog kolesterola te niza raznovrsnih bolesti kože?

Ima li ta priča ikakvog teorijskog smisla?

I bez analiziranja znanstvene literature očito je da se zeoliti spominju u okviru medicinskih tvrdnji za toliko različite bolesti i pojmove vezane za zdravlje i bolest, da je potpuno nevjerojatno koliko daleko idu trgovci u stvaranju priče o čudesnim mineralima zeolitima koji čiste organizam, liječe, pomažu liječenje, ma ne samo da liječe nego i sprječavaju brojne bolesti i fiziološka stanja koja su potpuno nepovezana. Kad bi to zaista bilo tako, zdravstvo u trenutnom obliku bi slobodno moglo prestati postojati, a sve terapije koje imamo zamijenili bi zeoliti i živjeli bismo beskonačno u potpunom zdravlju.

Znanstveni dokazi o zeolitima iz kliničkih pokusa

Analiziranjem znanstvene literature o utjecaju zeolita na zdravlje i bolest nađena je nekolicina kliničkih pokusa. Velik broj tih kliničkih pokusa bio je proveden na domaćim životinjama. Na ljudima je napravljeno vrlo malo pokusa koji su provjeravali učinak zeolita na zdravlje i bolest.

Kontrast za magnetsku rezonancu

U studiji objavljenoj 1995. gadolinij zeolit istražen je na 30 zdravih volontera kao kontrastno sredstvo za magnetsku rezonancu. Nisu uočene nuspojave i zaključeno je da je gadolinij zeolit obećavajuće kontrastno sredstvo.

Vodica za ispiranje usta

Morishita i suradnici 1998. godine objavili su rezultate studije u kojoj je analizirana učinkovitost srebrnog zeolita u obliku vodice za ispiranje usta na stvaranje zubnog plaka. U studiju je bilo uključeno 11 studenata stomatologije. Tijekom pet dana studenti su trebali ispirati usta otopinom srebrnog zeolita dvaput dnevno i tijekom tih pet dana nisu smjeli koristiti nikakve radnje niti proizvode za higijenu zubi. Rezultati su pokazali da otopina srebrnog zeolita može smanjiti stvarane naslaga na zubima.

Masa za ispun zubnog kanala

Padachey i suradnici su 2000. istražili 0.2%-tni srebrni zeolit kao komponentu mase za punjenje zubnih kanala u svrhu sprječavanja ulaska bakterija. Rezultti su pokazali da srebrni zeolit nema prednost kao dio mase za punjenje zubnih kanala.

AgION kateter za infekcije krvi u nedonoščadi

Bertini i suradnici su 2013. objavili studiju o učinku pupčanog katetera impregniranog zeolitom (AgION tehnologija) koja je pokazala da takav kateter može smanjiti učestalost infekcija krvi u nedonoščadi. U studiju je bilo uključeno 86 nedonoščadi, 41 s AgION kateeterom i 45 s kateterom koji nije bio impregniran zeolitom. AgION kateteri su se dobro podnosili i nijedan pacijent nije pokazao znakove trovanja srebrom.

 

Zaključak

Temeljem opsežne analize znanstvene literature nisu pronađeni dokazi iz kliničkih studija provedenih na ljudima da zeoliti mogu imati medicinske tvrdnje koje im se pripisuju. Čuvajte svoje zdravlje i svoj novac. Pročitajte brošuru Nemam što izgubiti ako pokušam. Sve što zvuči previše dobro, obično nije istinito.

 

Možda bi vas zanimalo:

Treba li mojem tijelu detoksikacija („čišćenje organizma“)?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: cobalt123

 

Objavljeno: 23. ožujka 2015.