Sezona je gripe i prehlada, pomaže li vitamin C podizanju imuniteta i liječenju virusnih bolesti?

Vitamin C Galore - 01

Vitamin C je u vodi topiv vitamin, neophodan za ljudsko zdravlje. Između ostalog, neophodan je u biosintezi kolagena, važnog potpornog proteina u ljudskom tijelu, stoga nedostatak vitamina C remeti zacijeljivanje rana, krvarenje iz kapilara i bolest skorbut. U prošlosti je skorbut posebno pogađao mornare kojima je na dugim prekoocenaskim putovanjima nedostajalo svježe hrane bogate vitaminom C, sve dok sredinom 18. stoljeća nije primjećeno da limuni i slično voće iz porodice citrusa, te svježe povrće spriječavaju pojavu skorbuta. Konačno, 1932. godine otkrivena je kemijska tvar koja ima svojstvo spriječavanja skrobuta, odnosno vitamin C. Danas se vitamin C koristi i u prehrambenoj industriji kao antioksidans i regulator kiselosti, a “skriva” se pod brojevima E300, E301 i E302, a u prehrambenoj industriji poznat je još kao askorbinska kiselina, ili njena sol natrijev askorbat. Jedan je od najpopularnijih, najraširenijih i najjeftinijih “narodnih lijekova”, za što je u najvećoj mjeri zaslužan nobelovac Linus Pauling koji je zagovarao upotrebu visokih doza vitamina C (i do 18 grama dnevno).

Pomaže li vitamin C “jačanju imuniteta”, spriječavanju ili liječenju prehlade?

Nažalost ne. Iako su vitaminu C pripisivana čarobna svojstva u liječenju prehlade, gripe, karcinoma, bolesti krvožilnog sustava, reumatidnog artritisa, itd., kliničke studije i dokazi dobiveni pregledom znanstvene literature iz Cochrane knjižnice nisu našle uporišta tim tvrdnjama. Stoga, iako je vitamin C neophodan za ljudsko zdravlje, kako je u uvodu navedeno, nema naznake da uzimanje većih količina vitamina C ima pozitivne učinke na bolesti poput virusnih ili kroničnih oboljenja koja nisu povezana s nedostatkom vitamina C. Vitamin C nema neku posebnu, dodatnu blagodat u “jačanju imuniteta”, osim činjenice da je općenito potreban za ljudsko zdravlje i ispravno funkcioniranje našeg organizma.

Ima li povećani unos vitamina C štetne posljedice na zdravlje?

Srećom, odgovor je također ne. Vitamin C je dostupan bez recepta u obliku tableta, šumećih tableta ili praha, a koristi se i u prehrambenoj industriji kao aditiv. Budući da je topiv u vodi, tijelo se lako riješava “viška” vitamina C kroz mokraću. Vrlo visoke doze mogu izazvati prolazne probavne tegobe, a postoji sumnja da bi unos visokih količina vitamina C (preko 1 g dnevno) mogao biti povezan s blago povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca (2x veći rizik). No, povezanost povećanog unosa vitamina C s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca nije još nedvojbeno pokazana, jer je efekt (ako postoji) vrlo malen. U svakom slučaju, budući da ne postoje dokazi o koristi od uzimanja velikih količina vitamina C, nema smisla pretjerivati s unosom vitamina C. Američka akademija znanosti i njena ekspertna tijela preporučuje da unos vitamina C ne prelazi 2 grama dnevno.

 

Možda će vas zanimati i ovo:

Vitamin C: je li siguran, uzrokuje li bubrežne kamence?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Mehrad.HM

 

Objavljeno: 7. ožujka 2015.