Upija li se u tijelo sve što nanesemo na kožu?

krema-za-kozu

Brojna sredstva nanose se na kožu, slučajno ili namjerno. Na portalu Dokazi u medicini dobili smo sljedeći upit:

Je li istina da što god nanijeli na kožu,u roku od par minuta se nađe ispod nje pa se krvotokom i limfom proširi cijelim tijelom?

Odgovor

Koža je najveći organ ljudskog tijela, površine 1.5-2 m2. Pokriva cijelu vanjsku površinu ljudskog tijela i predstavlja glavno mjesto interakcije s okolnim svijetom. Glavne funkcije kože su zaštita od mehaničke povrede, ultraljubičastog (UV) zračenja, ekstremnih temperatura, otrova (toksina), patogenih mikroorganizma; te osjetilna percepcija, imunološka aktivnost, termoregulacija, kontrola difuzije i isparavanja vode. U koži se razlikuju dva sloja: epidermis i dermis. Ispod kože se nalazi masno potkožno tkivo. Koža je dinamičan organ koji tijekom života stalno prolazi kroz promjene, vanjski slojevi se odbacuju i zamjenjuju unutarnjim slojevima.

Koža je veoma učinkovita barijera za prolaz lijekova. Upijanje (apsorpcija) lijekova kroz kožu ovisi o više čimbenika:

  1. Lipofilnosti lijeka – Lipofilnost je svojstvo nekih molekula da se lako otapaju u ulju ili masti. Za lipofilne molekule je najvažniji prodor kroz vanjski rožnati sloj (dio epidermisa); što je tvar lipofilnija to će se brže i u većem opsegu upiti u tijelo kroz kožu. Hidrofilne molekule kroz kožu mogu proći kroz pore, uz dlake ili kroz oštećenu kožu.
  2. Lokalno djelovanje lijeka ili njegovog nosača – Lokalnim djelovanjem mogu promijeniti svojstva rožnatog sloja tako što će izazvati pojačanje prokrvljenosti (hiperemija), povećanje temperature ili oštećenje. Različitim dodacima lijekovima može se povratno (reverzibilno) povećati hidratiziranost kože.
  3. Dostupnost lijeka za apsorpciju – Lijek da bi se apsorbirao mora biti otopljen ili u obliku otopine.
  4. Površina kože izložena lijeku – Količina apsorbirane tvari se proporcionalno povećava s veličinom površine kože koja je izložena lijeku.
  5. Vrijeme kontakta između kože i lijeka – Dulji kontakt omogućava veću količinu apsorbirane tvari.
  6. Kvaliteta rožnatog sloja na mjestu primjene – Opseg apsorpcije ovisi o debljini, broju dlaka, hidrataciji, bolesti i ozljedama kože. Sastav i debljina kože ovisi o dijelu tijela, spolu, dobi, te postoje i individualne razlike. Koža je najdeblja na dlanovima i tabanima (1,5 mm), a najtanja je na kapcima (0,05 mm). Muškarci imaju deblju kožu od žena na svim dijelovima tijela. Djeca imaju relativno tanku kožu, koja se s godinama postepeno podebljava do četvrtog ili petog desetljeća života, kada se opet stanjuje. Broj dlaka u čovjeka značajno varira, apsorpcija ovim putem je značajna za hidrofilne molekule. Hidratizacijom kože povećava se apsorpcija. Bolesna koža ima drukčija svojstva nego zdrava, propusnija je.
  7. Prokrvljenost i debljina potkožnog tkiva – Što je prokrvljenije potkožno tkivo to je apsorpcija veća.
  8. Temperatura na mjestu primjene – Povećana temperatura povećava apsorpciju kroz lipidni sloj, ali i povećava isparavanje u zrak.

Na tržištu se nalazi veliki broj pripravaka za primjenu lijekova preko kože (transdermalni pripravci, flasteri, naljepci). Međutim, takve lijekove treba razlikovati od lijekova za lokalnu primjenu na koži (dermatici, topici, lokalni lijekovi).

Transdermalni pripravci sadrže lijek ugrađen u samoljepljivi naljepak za sistemsku apsorpciju nakon lokalne primjene na koži. Ti pripravci su dostupni samo za određene liposolubilne lijekove (lijekove lako topljive u uljima/mastima) kao što su nitroglicerin, nikotin, skopolamin, klonidin, fentanil, estrogen i testosteron. Flasteri na poleđini imaju okluzivni film koji sprječava hlapljenje vode iz kože ispod flastera te time povećava hidrataciju i temperaturu ispod flastera, a sve to poboljšava apsorpciju lijeka preko kože. Prednost tih pripravaka je što omogućuju kontrolirano i ujednačeno otpuštanje lijeka, te zaobilaze jetru (izbjegavanje metabolizma prvog prolaska). Na taj način se izbjegavaju oscilacije koncentracije lijeka i smanjuju nuspojave uzrokovane tim oscilacijama.

Lokalni lijekovi se pak primjenjuju kada je potrebno ostvariti lokalni učinak na koži, mada se u određenim slučajevima i takav pripravak se može apsorbirati i dovesti do sistemskog učinka. Mnogi lijekovi i molekule se vrlo slabo apsorbiraju kroz neoštećenu kožu. No brojni organofosfatni insekticidi mogu se upiti kroz kožu i tako može doći do trovanja jer su razvijeni da prolaze kroz kutikulu tj. vanjski skelet insekta.

Zaključak

Ukratko, hoće li se neka tvar koju nanesemo na kožu upiti u tijelo, to uvelike ovisi o svojstvima te tvari, kao i o nizu karakteristika kože na koju je tvar nanesena.

 

Možda bi vas zanimalo:

Jednokratne pelene: uzrokuju li neplodnost muške djece i sadrže li karcinogene kemikalije?

Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine

Magareće mlijeko: mnogo pompe, a što kažu dokazi?

Sirova prepeličja jaja za jačanje imuniteta kod djece

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Shawn Campbell

Objavljeno: 26. kolovoza 2015.