Ulje origana: je li zdravo ili samo lijepo miriše?

origano

Origano (lat. Origanum vulgare) je višegodišnja samonikla biljka, u doslovnom prijevodu s grčkog znači radost planine (grč. oros – planina i grč. ganos – sreća). Naraste do visine od 60 cm, a budući je bogat eteričnim uljima ugodna je mirisa. Njegova najpoznatija primjena je u prehrani – sušeni origano je nezaobilazan sastojak svake pizze. Ulja origana i divljeg origana (lat. Origanum minutiflorum) često se koriste u svrhu liječenja raznoraznih bolesti, te mu se pripisuju antibakterijska, protutumorska i protuupalna svojstva. Iz ulja origana je izolirano nekoliko sastojaka poput carvacrola, timola i ružmarinske kiseline kojima se pripisuju navedena ljekovita svojstva.

Valja napomenuti da postoji veoma malen broj studija koje istražuju svojstva origana na ljudsko zdravlje. Najveći broj studija ispituje svojstva ulja origana na raznim staničnim kulturama, bakterijama, tkivima i laboratorijskim životinjama poput štakora i miševa. Takve studije mogu pomoći u otkrivanju svojstava ulja i usmjeriti daljnja istraživanja, ali ne mogu dati konačan odgovor na to je li to ulje korisno ili nije. Za taj odgovor su nužne dobro osmišljene randomizirane studije na dovoljno velikom uzorku ljudi. U bazama podataka su pronađena 4 istraživanja koja istražuju utjecaj ulja i ekstrakta origana na ljudsko zdravlje.

Može li origano smanjiti „masnoće“ u krvi?

In vitro studije (izvan živog organizma; provedene u laboratorijskim posudama) su ukazale da origano ima antioksidativna svojstva, što je govorilo u prilog tome da bi mogao biti koristan i za ljudsko zdravlje. U studiji iz 2006. godine, znanstvenici su htjeli provjeriti može li ekstrakt origana smanjiti „masnoće“ u krvi. Studija je provedena na 45 zdravih muškaraca koji su bili podijeljeni u 3 skupine: prva koja je bila placebo, druga koja je primala 300 mg ekstrakta dnevno i treća koja je primala 600 mg ekstrakta dnevno. Tijekom 4 tjedna koliko je trajala studija nije uočeno poboljšanje praćenih parametara (lipidi u krvi, lipidna peroksidacija). Važno je napomenuti da je studija uključila malen broj ispitanika, koji su praćeni kroz samo 4 tjedna i nisu imali prije povišene „masnoće“ (serumske lipide), tj. bili su zdravi. Bilo bi zanimljivo provjeriti može li ekstrakt origana sniziti lipide kod ljudi s povišenim „masnoćama“ u krvi (hiperlipidemija).

Pomaže li origano kod kroničnog rinosinusitisa?

Kronični rinosinusitis (upala sluznice nosa i sinusa) je neugodno stanje obilježeno oticanjem sinusa, začepljenjem i curenjem nosa, te gubitkom osjeta mirisa koji traju više od 8 tjedana. Često je udružen s glavoboljama, suhim grlom i kašljem. Skupina znanstvenika je ispitala može li inhalacija ekstrakta origana smanjiti neugodne simptome rinosinusitisa. Uključeni su pacijenti mlađi od 15 godina s alergijskim bolestima oka i simptomima upale. U kontrolnoj i ispitivanoj skupini je bilo po 32 pacijenta. Tijekom 2 tjedna inhalirali su se 3 puta dnevno po 15 minuta tako da bi 5 mL tekućine origanovog ekstrakta dodali u kipuću vodu. Rezultati su pokazali da je došlo do značajno smanjenja učestalosti glavobolja, kongestije, boli u sinusima i smanjenog slijevanja sekreta niz ždrijelo. Simptomi na koje inhalacija nije utjecala su hiposmija i curenje nosa.

Origano kao pomoć u cijeljenju rana

Budući da neki sastojci origana poput karvakrola in vitro pokazuju antibakterijska svojstva, postavilo se pitanje može li pomoći u cijeljenju rana i spriječavanju njihova inficiranja. Studija iz 2011. godine, provedena na 40 pacijenata nasumično razvrstanih u dvije skupine, ispitala je može li mast s 3%-tnim ekstraktom origana smanjiti učestalost infekcija kirurških rana. U kontrolnoj skupini je korištena vazelinska mast umjesto origana. Uzorak s kirurške rane je uzet 12 dana nakon operacije kako bi se analizirala prisutnost mikroorganizama.

Pokazalo se da je učestalost infekcija bila značajno niža u ispitivanoj skupini (19% kultura je bilo pozitivno na bakteriju Staphylococcus aureus, jedan pacijent je dobio upalu – celulitis), nego u skupini koja je koristila vazelin (40% kultura je bilo pozitivno na Staphylococcus aureus, tri pacijenta su dobila celulitis). Ovo istraživanje je ukazalo na mogućnost korištenja masti s ekstraktom origana u svrhu sprječavanja infekcija kirurških rana. Uzorak ispitanika je bio vrlo malen te su potrebna daljna istraživanja kako bi se ustvrdila prava vrijednost ovakve primjene ekstrakta origana.

Zaključak

Iz svega navedenog, jedno je jasno na prvi pogled – broj propisnih studija na ljudima koje bi trebale na objektivna način procijeniti učinkovitost ulja origana ili ekstrakta origana na zdravlje ili bolest čovjeka vrlo je malen, i te su studije loše kvalitete. Stoga su potrebna daljnja istraživanja kako bi se dokazalo ima li ulje origana ili bilo kakav njegov ekstrakt nekakvo medicinski važno svojstvo.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Peter

 

Objavljeno: 19. ožujka 2015.