Opis problema: čudotvorne terapije

Svaka osoba prije ili kasnije želi učiniti nešto dobro za svoje zdravlje. Pritom nema nužno dovoljno znanja da bi procijenila nečije tvrdnje o učinku terapije. Budući je ljudski mozak takav da najbolje reagira na anegdote i konkretne primjere, u medijima možemo vidjeti mnoštvo oglasa koji to iskorištavaju. Dobar primjer su različite terapije za mršavljenje koje su popraćene dojmljivim slikama „prije i poslije“ i bombastičnim pričama osoba koje su „smršavjele 40 kg u mjesec dana“. Oglašavaju se različite terapije koje se temelje na „prirodnim“ sastojcima u kojima nema „kemije“, a pritom se ne govori da je i u tim pripravcima kemija – i u biljkama se nalaze kemijski spojevi. Prodaju se sumnjivi uređaji za čiju učinkovitost nema nikakvih dokaza u znanstvenim istraživanjima. Međutim, osim sporadičnih napisa u medijima, ne postoji jedno mjesto ili organizacija u Hrvatskoj gdje se laici mogu javiti s upitom o terapijama koje se nude na tržištu, a koje nisu regulirane kao lijekovi i medicinski proizvodi. Praktično, to znači da za stavljanje takvih proizvoda na tržište nitko ne treba dokazati da su djelotvorni i sigurni.

Cilj portala

Portal Dokazi u medicini okuplja tim stručnjaka, znanstvenika entuzijasta koji će dio svojeg vremena odvojiti za odgovore građana o učinkovitosti i sigurnosti različitih nereguliranih terapija koje se nude na tržištu za očuvanje zdravlja i liječenje bolesti, a koje obično zvuče predobro da bi bile istinite. Iako je glavni cilj baviti se terapijama koje nisu regulirane kao lijekovi, portal će po potrebi posvetiti dužnu pozornost i aktualnim temama iz područja standardne medicine. Portal Dokazi u medicini je javno dostupan servis na kojem će se moći postaviti pitanja i dobiti odgovore na ta pitanja, a portal će omogućiti jednostavno arhiviranje i pretraživanje sadržaja. Sadržaj portala namijenjen je javnosti, odnosno laicima.

Provjerite što je dobar dokaz u medicini?

U medicini postoje različite vrste dokaza, ali svi dokazi nisu jednako vrijedni. Nije isto ako se netko poziva samo na svoje bogato iskustvo, ili na rezultate istraživanja napravljenih na stanicama ili životinjama, ili pak ako govori o rezultatima kliničkih studija provedenih na ljudima. Poznavanje značenja kvalitete dokaza u medicini pomoći će vam razlučiti šarlatane i nadriliječnike od onih koji svoje postupke temelje na znanosti.

Nadriliječništvo

U Kaznenom zakonu RH predviđa se kazna za onoga koji “nemajući propisanu stručnu spremu, drugoga liječi ili mu pruži medicinsku pomoć”, a isto tako za onoga “Tko kao lijek pripravi ili proizvede radi prodaje ili radi drugog načina stavljanja u promet pripravke ili proizvode koji su štetni za zdravlje ljudi”. Prema tom zakonu, onaj tko prodaje nadriliječničke pripravke i proizvode može se kazniti jedino ako nekome našteti. Problem je što postoje i druge vrste štete za ljude, čak i ako neki pripravak nije štetan, ali je neučinkovit – financijska šteta, emocionalna šteta i gubitak vremena u kojem je osoba mogla uzimati pripravke koji bi joj pomogli. Nažalost, svakodnevno smo svjedoci velikog broja oglasa u kojima se nude terapije za koje ne postoje nikakvi dokazi o učinkovitosti i sigurnosti, ili loši dokazi. Zbog toga je pokrenut ovaj izvor informacija.

Pročitajte knjigu Gdje su dokazi?

Knjiga Gdje su dokazi? na jednostavan način govori o tome kako možemo znati što je u medicini učinkovito i sigurno.

Pročitajte brošuru Nemam što izgubiti ako pokušam

Brošuru je napisala britanska udruga Sense About Science, a prevela neprofitna organizacija Cochrane Hrvatska. Kad pročitate brošuru vidjet ćete zašto stav “nemam što izgubiti ako pokušam” u medicini ne mora nužno biti bezopasan i bez posljedica.

 

Informacije na ovim stranicama nisu zamjena za stručnu pomoć

Informacije na ovim stranicama nisu ni u kom slučaju zamjena za stručnu medicinsku pomoć. Za savjete o zdravstvenim tegobama posavjetujte se sa svojim liječnikom. Za informacije o lijekovima i njihovim nuspojavama posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

 

Ovaj portal ništa ne oglašava niti prihvaća oglase

Na ovom portalu nećete naći nikakve oglase niti prihvaćamo prijedloge za oglase. Ovdje se ništa ne prodaje. Kad god nađete stranice na kojima se nalaze terapije koje obećavaju čuda, a uz to još i nešto prodaju, budite sumnjičavi i tražite dokaze o učinkovitosti tih proizvoda, ali prave dokaze – neka vam pošalju podatke o objavljenim znanstvenim radovima u kojima je dokazano pomoću kliničkog pokusa na ljudima da ta terapija zaista djeluje na način na koji proizvođač tvrdi.

 

Preuzimanje sadržaja

Slobodno preuzmite tekstove koji se nalaze na ovim stranicama i objavite ih gdje god možete. Molimo pritom naznačite otkud je sadržaj preuzet. Ne trebate nas kontaktirati za dozvolu za preuzimanje sadržaja. Tekstovi objavljeni na ovom portalu nisu komercijalnog karaktera nego su namijenjeni edukaciji stanovništva i zaštiti potrošača. Stoga će urednički tim Dokaza u medicini biti veoma sretan ako naš sadržaj prenesete dalje i pomognete nam u širenju informacija o medicini utemeljenoj na dokazima.

 

Nismo plaćenici farmaceutske industrije niti zastupnici liječničkih lobija

Vrlo brzo nakon pokretanja portala počeli smo dobijati kritike da smo plaćenici farmaceutske industrije i zastupnici liječničkih lobija kojima je jedini cilj boriti se protiv alternative. To je potpuno netočno. Velik broj članova uredničkog tima sudjeluje volonterski u radu organizacije Cochrane Hrvatska koja promovira dokaze u medicini, bez obzira na to kome mogu ići u prilog. Nedavno smo sudjelovali u promociji knjige Loši lijekovi koja na vrlo otvoren i dobro dokumentiran način kritizira brojne grijehe i propuste farmaceutske industrije. U brojnim svojim aktivnostima ističemo kako se liječnici i autoriteti ne smiju oslanjati samo na svoje iskustvo nego to iskustvo zajedno s najboljim dokazima u medicini iskoristiti za boljitak pacijenata. Nitko od nas ne želi da se ljudima uskraćuju “korisne terapije” nego želimo pružiti nepristrane i znanstveno utemeljene informacije o tome imaju li razne terapije i proizvodi koje se nude na tržištu i koji obećavaju medicinske učinke ikakvu potporu u pravim testovima – propisnim kliničkim pokusima – koji su jedini objektivni način da se provjeri učinkovitost i sigurnost terapije.

 

Privatnost posjetitelja

Portal Dokazi u medicini i svi članovi projektnog tima uključeni u izradu portala poštuju privatnost posjetilaca svojih mrežnih stranica i prikupljat će podatke o identitetu osoba, kao što su ime, adresa, broj telefona ili e-mail adresa samo kad su ustupljeni dobrovoljno. Bez obzira na to na koji način nas kontaktirate i koje osobne podatke nam date, te podatke ćemo koristiti isključivo da bismo udovoljili vašim zahtjevima za informacijama. Vaše osobne podatke ćemo koristiti jedino kako bismo stupili u kontakt s vama u svrhu odgovora na vaša pitanja koja ste nam poslali. Izričito izjavljujemo da portal Dokazi u medicini niti članovi projektnog tima koji ga izrađuju neće prodavati ili na bilo koji drugi način, osim gore navedenog, koristiti vaše osobne podatke niti ih prenositi bilo kojoj trećoj strani bez vašeg odobrenja. Sve promjene politike zaštite privatnosti na Internetu portala Dokazi u medicini bit će pravodobno objavljene na ovoj mrežnoj stranici ili vam na drugi prikladan način biti učinjene dostupnima.

Portal Dokazi u medicini trenutno koristi internetsku stranicu Google Analytics u svrhu analize posjetitelja koji pretražuju portal Dokazi u medicini, u svrhu poboljšanja našeg sadržaja. Nikakve osobne informacije se neće prikupljati korištenjem alata Google Analytics. Za daljnje informacije o mjerama privatnosti koje se tiču alata Google Analytics posjetite stranicu tog alata o privatnosti.

 

Datum zadnje promjene: 12. ožujka 2015.