Spirulina za liječenje gastritisa i podizanje energije: tražimo dokaze

spirulina

Alga spirulina reklamira se kao djelotvorna za liječenje upale sluznice želuca (gastritis) i za podizanje energije. Spirulina je modro-zelena alga koja pripada skupini jednostavnih organizama koji se nalaze u slanoj vodi i nekim velikim slatkovodnim jezerima. Modro-zelene alge u različitim proizvodima koriste se za brojna zdravstvena stanja, ali ni za jedno od njih dosad nema dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da li su učinkovite ili ne.

Modro-zelene alge kao što je spirulina mogu se uzgajati u kontroliranim uvjetima. Druge se uzgajaju u prirodnom okruženju, gdje je veća vjerojatnost kontaminacije bakterijama, teškim metalima i stvaranja otrova koji napadaju jetru (mikrocistini) od strane tih bakterija. Za modro-zelene alge se tvrdi i da su odličan izvor proteina. Zapravo modro-zelene alge nisu ništa bolje od mlijeka ili mesa kao izvor proteina, a koštaju oko 30 puta više po gramu.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit vezan za djelotvornost alge Spirulina pacifica za liječenje gastritisa i podizanje energije te moguću štetnost te alge za zdravlje čovjeka.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretraživanjem literature nije pronađena niti jedna randomizirana kontrolirana studija provedena na ljudima u kojoj je istraženo je li alga Spirulina pacifica djelotvorna za liječenje gastritisa i može li „podignuti energiju“ čovjeka.

Moguća štetnost modro-zelenih algi

Opservacijske studije ukazuju na mogućnost kontaminacije modro-zelenih algi, uključujući Spiruline, otrovima (toksinima). Studija Heussnera i suradnika (2012), inspirirana nizom ponavljanih prijava nuspojava i štetnih učinaka modro-zelenih algi na zdravlje čovjeka, ispitala kontaminaciju toksinima u 13 proizvoda koji sadrže modro-zelene alge i koji se prodaju u Njemačkoj. Dio proizvoda u kojima se nalazi alga Aphanizomenon flos aquae bio je kontaminiran toksinom koji se naziva mikrocistin te su svi testirani proizvodi pokazali štetan učinak na ispitane stanice (citotoksičnost). Takvi rezultati nisu dobiveni za spirulina pripravke. Autori zaključuju da bi s obzirom na te rezultate trebalo preispitati sigurnost distribucije i komercijalne ponude algi Aphanizomenon flos-aquae na tržištu, bilo da se u pripravku nalazi samo ta alga ili ta alga u kombinaciji s nekom drugom algom.

Američka regulatorna procjena sigurnosti spiruline

Američki regulatori koji provode procjenu proizvoda koji se nalaze na tržištu objavili su opsežnu analizu sigurnosti proizvoda koji sadrže spirulinu te navode kako je čudno da, s obzirom na dugo razdoblje primjene te alge nije provedena sustavna procjena njene sigurnosti na zdravlje čovjeka. Osobito zbog činjenice što se zna kultivirati u velikim otvorenim jezerima te da se zna prodavati u kombinaciji s drugim modro-zelenim algama koje mogu biti kontaminirane otrovom mikrocistinom. Prikazi slučajeva koji upućuju na štetne učinke povezane s uzimanjem pripravaka od spiruline uključuju slučaj rabdomiolize – teške bolesti koja uzrokuje oštećenje mišićnih stanica.

Kombinacija algi A. flos-aquae and S. platensis opisana je kao uzročnik autoimune bolesti dermatomiozitisa – stanja kod kojeg dolazi do teške upale kože i mišića.

Za spirulinu je u zasebnom znanstvenom radu opisano i da uzrokuje oštećenje jetre, ali u tom konkretnom prikazu nije jasno je li opisano oštećenje možda bilo posljedica lijekova koje je pacijent uzimao zajedno sa spirulinom.

Međunarodne prijave nuspojava spiruline

Analiza američkih regulatora bilježi i niz drugih prikaza nuspojava proizvoda koji sadrže spirulinu u različitim izvorima informacija. Od nuspojava opisanih u kliničkim pokusima, kao štetni učinci spiruline zabilježeni su mučnina, proljev, povraćanje, umor, glavobolja, vrtoglavica, svrbež, osip i grčevi u želucu.

Nuspojave prijavljene američkim regulatorima su niz različitih oštećenja jetre, teška hiperkalcemija (višak kalcija u krvi), dehidracija, smrt, prolazna ishemijska ataka, teški proljev, povraćanje, epileptični grčevi, koma, teški parkinsonski sindrom, crvenilo tijela, oteklina grla, alergijske reakcije, lupanje srca.

Kanadski regulatori zaprimili su prijave sljedećih nuspojava povezanih s konzumacijom spiruline: glavobolja, dehidracija, povraćanje, mučnina, problemi s govorom, zatajenje bubrega, bol u licu i grlu, krvarenje, umor, bol u trbuhu, bol u prsima, vrućica, ubrzani rad srca, ubrzano disanje, promjena boje majčinog mlijeka, suha usta, bol u očima, slabost mišića.

Registar Svjetske zdravstvene organizacije u Uppsali dobio je sljedeće prijave nuspojava vezano za pripravke koji sadrže spirulinu: osip, proljev, grčevi u trbuhu, poremećaji krvnih nalaza vezanih za zgrušavanje, bol u trbuhu, kožna bolest pityriasis rosea. Napominje se da spirulina može biti kontaminirana cijanobakterijama te da je opisano osam slučajeva kontaminacije otrovom mikrocistinom.

Međutim, važno je napomenuti da su sve te nuspojave bile iznimno rijetko zabilježene.

Zaključak

Nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti alge spiruline (bilo koje vrste te alge) na gastritis i za „podizanje energije“. U rijetkim slučajevima spirulina može izazvati lakše ili teže štetne učinke. Spirulina može biti i kontaminirana bakterijama i toksinima.

 

Možda bi vas zanimalo:

Bamija za gastritis i Helicobacter pylori infekciju: nisu nađeni nikakvi dokazi

Ekstrakt sjemenki grejpa: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti iz kliničkih studija

Kefir: omogućuje li dugovječnost, liječi li bolesti?

Puževa krema za akne, strije, ožiljke

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: William Ismael

Objavljeno: 14. svibnja 2015.