Sirova prepeličja jaja za jačanje imuniteta kod djece

prepelicja-jaja

Za jačanje imuniteta djece preporučuju se različiti pripravci. Nije čudno što postoji mnoštvo takvih pripravaka jer će roditelj učiniti sve da zaštiti svoje dijete i da pokuša spriječiti ili izliječiti različite djetetove bolesti. Tu nastupaju spretni trgovci koji nude sve i svašta za „jačanje imuniteta“. Pritom je posve nejasno što bi to značilo „jačanje imuniteta“. Radi se o vrlo općenitoj floskuli koja zapravo ne znači ništa. Jer, kako se mjeri imunitet? Kako provjeriti je li nekome „pojačan imunitet“, odnosno da neki preparat „pospješuje imunitet“? To bi značilo da je imunološki sustav kao mišić, koji vježbanjem postaje veći i jači. Zanimljivo je da reklame za proizvode „za imunitet“ ne navode što se točno u tom „imunitetu“ pojačava i pospješuje. Također je česta fraza da nešto „podržava imunološki sustav“ i opet nije jasno što to točno znači podržavati imunološki sustav.

Prepeličja jaja za „jačanje imuniteta“

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo pitanje da li sirova jaja od prepelice mogu pomoći jačanju imuniteta kod djece. Pošto je potpuno nejasno što to znači „jačanje imuniteta“ pretražena je znanstvena literatura u potrazi za kliničkim pokusima koji su istražili bilo što vezano za prepeličja jaja, sirova, ili bilo kakva druga, i zdravlje ili bolest čovjeka.

Dokazi iz kontroliranih pokusa

Pronađena su svega tri randomizirana kontrolirana pokusa o prepeličjim jajima u znanstvenoj literaturi. Niti jedna od tih randomiziranih kontroliranih studija nije provedena na ljudima.

Prvi pokus napravljen je na prepelicama; ispitano je kako davanje aflatoksina B1 i fumonizina B1 djeluje na stvaranje jaja u japanskih prepelica i zaključeno da takva dohrana smanjuje proizvodnju jaja.

Drugi pokus također je napravljen na prepelicama; ispitao je kako se retinol upija u žumanjce prepeličjeg jaja i kako se mijenja koncentracija kolesterola u njemu nakon dohrane prepelica različitim količinama retinil palmitata. Zaključeno je da suplementacija povećava težinu jajeta, ali da ne djeluje ni na povećanje proizvodnje jaja niti na razinu kolesterola u jajima.

Treći je pokus isto napravljen na prepelicama, a ispitao je kako dohrana japanskih prepelica karaya saponinom djeluje na kolesterol i sastav masnih kiselina u serumu i žumanjcu njihovih jaja. Zaključeno je da dodavanje 75 mg/kg karaya saponina može dovesti do proizvodnje prepeličjih jaja s manjom razinom kolesterola i višom kocentracijom polinezasićenih masnih kiselina, što može biti zanimljivo potrošačima koji bi se htjeli zdravije hraniti.

Zaključak

Svi randomizirani kontrolirani pokusi o prepeličjim jajima napravljeni su isključivo na prepelicama i ispitivali su dohranu prepelica različitim spojevima te utjecaj takve dohrane na proizvodnju i sastav prepeličjih jaja. Nije pronađen niti jedan takav pokus koji je proveden na djeci ili odraslima, vezano za bilo koju temu koja se tiče zdravlja ili bolesti. Stoga se medicinska tvrdnja o uzimanju sirovih prepeličjih jaja za “jačanje imuniteta” djece može smatrati neutemeljenom teorijom, bez obzira na to o kojoj se komponenti imunološkog sustava radilo, kao i sve druge medicinske tvrdnje koje se tiču prepeličjih jaja.

 

Možda bi vas zanimalo:

Je li moguće poboljšati imunitet djece?

Magareće mlijeko: mnogo pompe, a što kažu dokazi?

Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine

Čaj od podlanice za imunitet, česte infekcije, karcinom

 

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Rev Stan

 

Objavljeno: 29. travnja 2015.