Provjera vitaminsko-mineralnog statusa izvan službenih laboratorija

laboratorij

Pretrage minerala i vitamina, kao i druge pretrage i analize u krvi, mokraći ili drugim tjelesnim tekućinama se obavljaju standardnim medicinsko-biokemijskim metodama koje su znanstveno utemeljene. Mjerni postupci (analize ili pretrage) se obavljaju prema suvremenim preporukama struke, a provode ih odgovarajuće obrazovani stručnjaci visoke stručne spreme uz sudjelovanje osoblja više stručne spreme. Vrste pretraga, način obavljanja mjernih postupaka i njihov pravilan odabir, uzorak u kojem se određena pretraga može vršiti i tko je može provoditi, tko je odgovoran za rezultat te u kojim ustanovama se mogu provoditi medicinsko-biokemijske pretrage regulira Zakon o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti. To ujedno znači da odgovarajuće obrazovani stručnjaci dobivaju licencu za obavljanje i provođenje medicinsko-biokemijske djelatnosti od ogovarajućeg strukovnog tijela (primjerice Hrvatske komore medicinskih biokemičara, Hrvatske liječničke komore).

Svrha visokog obrazovanja i zakonske regulative osigurava kvalitetu usluge medicinsko-biokemijske analize, primjenjivost i pouzdanost rezultata nalaza u dijagnostici i praćenju zdravstvenog stanja.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo sljedeći upit:

"Često se u ljekarnama od strane farmaceutskih kuća organizira ispitivanje
vitaminsko-mineralnog statusa. To se vrši aparatićem kojim se pomoću elektroda
pritisnutih na određena mjesta na koži utvrđuje spomenuti status. Za pojedini
vitamin/mineral dodiruje se neko drugo mjesto na koži. 
Možemo li se pouzdati u rezultate takvog ispitivanja ili su ipak laboratorijske
pretrage krvi ono što je jedino pouzdano?
Naime, u ljekarni su mi na takav način utvrdili nedostatak vitamina B, magnezija i
kalcija (kojeg mi je u nedavnoj pretrazi krvi pronađen višak)."

 

Odgovor

Mjerne metode koje nisu preporučene od medicinsko-biokemijske struke nisu pouzdane i sigurne, a takav rezultat je beskoristan i bez medicinskog značenja. Pretrage minerala i vitamina koje se ne vrše u standardnim uzorcima tj. krvi, već navodnim metodama postavljanja elektroda na kožu ili u uzorku kose, struka ne priznaje i predstavljaju obmanu pučanstva sa svrhom iznuđivanja novaca za kupovinu pripravaka koji će nadomjestiti takav lažni manjak.

U slučaju nedoumice uvijek možete zatražiti savjet Vašeg liječnika o pouzdanosti i koristi metoda ustanovljavanja zdravstvenog stanja, a koje se ne provode u zdravstvenim ustanovama te također savjet o ustanovama i institucijama koje to provode prema pravilima medicinske struke.

 

Možda bi vas zanimalo:

Analiza kose za procjenu nedostatka mikroelemenata

Nema dokaza da je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

Darkfield mikroskopska analiza žive kapi krvi nema dijagnostičku vrijednost

Može li uređaj za pročišćavanje zraka smanjiti broj mikroorganizama u zraku stana?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: QIAG

Objavljeno: 12. lipnja 2015.