Može li graviola liječiti karcinom/rak/zloćudne bolesti?

graviola

Graviola (lat. Annona muricata) zimzelena je biljka koja se u alternativnoj medicini preporučuje za liječenje različitih vrsta raka/karcinoma/zloćudnih bolesti, a isto tako se tvrdi i da liječi gljivične infekcije, proljev, reumatske bolesti, otekline i konvulzije.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit o djelovanju graviole na mikrocelularni karcinom pluća.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretraživanjem medicinskih baza literature nije pronađena niti jedna kontrolirana studija provedena na ljudima o djelovanju graviole na bilo koju vrstu karcinoma pluća. Isto tako nije pronađena niti jedna kontrolirana studija na ljudima o djelovanju graviole na bilo koju drugu vrstu raka/karcinoma/zloćudne bolesti, niti je pronađena ikakva studija o djelovanju graviole na bilo što drugo vezano za zdravlje ili bolest čovjeka.

Zaključak

Na internetu se mogu naći tekstovi o „znanstvenim istraživanjima“ koja dokazuju da graviola ima učinak na različite karcinome i druge bolesti. Međutim, kad se provjeri o čemu se radi, te studije su zapravo laboratorijski pokusi u kojima je učinak graviole ispitivan na staničnim i životinjskim modelima. Djelotvornost i sigurnost graviole za bilo što vezano za zdravlje i bolest čovjeka nije testirana u kontroliranim pokusima na ljudima.

Karcinom nije jedna bolest; svaka vrsta zloćudne bolesti ima drugačiju biologiju, liječenje i prognozu. Stoga kad god vidite da se tvrdi da neki alternativni pripravak „liječi karcinom/rak/tumor“, to vam odmah mora biti sumnjivo. Ne postoji univerzalni „lijek za karcinom“. Da postoji ne bi nitko umro od karcinoma. Čuvajte svoj novac i svoje zdravlje. Ne kupujte zdravlje na internetu. Liječenje zloćudnih bolesti prepustite liječnicima specijalistima onkolozima.

 

Možda bi vas zanimalo:

Tražimo dokaze: kurkuma za sprječavanje karcinoma/zloćudnih bolesti

Javorov sirup i soda bikarbona za karcinom/rak/tumor

Pšenična trava: ima li dokaza da boji sijedu kosu, liječi karcinom, petni trn, itd.

Slatki pelin (Artemisia annua) za karcinom: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Tatters

Objavljeno: 1. lipnja 2015.