Mast od gaveza za liječenje deformacija stopala i brže zarastanje kostiju 

hallux-valgus

Gavez (lat. Symphytum officinale) biljka je u narodu poznata i kao crni korijen, kilnjak, vela konsolida, opašica i volovski jezik. Za gavez se kaže da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Za mast od gaveza tvrdi se da je jedina poznata biljka koja liječi i uklanja tzv. čukljeve – deformacije kosti palca (lat. Hallux valgus). Navodno treba mast i tinkturu od gaveza koristiti i do godinu dana za terapijski učinak.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit može li mast od gaveza biti djelotvorna za brže zarastanje kostiju i ublažavanje postranične devijacije palčane kosti.

Dokazi iz kontroliranih studija

Nije pronađena ni jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj je istražen učinak gaveza na zarastanje kostiju i ublažavanje postranične devijacije palčane kosti. Takvi dokazi nužni su da bi se moglo reći da je neka terapija djelotvorna i sigurna za zdravlje čovjeka. U knjizi Gdje su dokazi? koja je besplatno dostupna na internetu pročitajte zašto su nam nužne objektivne provjere iz istraživanja kako bismo dokazali da su neke terapije djelotvorne i sigurne.

 

Možda bi vas zanimalo:

Hondroitin sulfat za osteoartritis

Učinak biljke Aloe arborescens na zdravlje ljudi

Čudesno djelovanje aluminijske folije: dobra šala

Nema dokaza da je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: B D Dad

Objavljeno: 10. lipnja 2015.