Masaža stopala za poticanje liječenje bolesnog organa

refleksologija

Refloksologija (masaža stopala ili dlanova) je pristup alternativne medicine sa svrhom postizanja povoljnih učinaka na dijelove tijela uslijed ručnog pritiska na određene točke (mjesta) na rukama, stopalima ili uškama. Postoji uvjerenje da refleksologija, odnosno masaža stopala ima dobar učinak na smanjenje stresa, uspostavljanje psihičke ravnoteže i poboljšava cirkulaciju. Zagovornici masaže stopala tvrde da ovim manipulacijama mijenjaju “pozitivnu ili negativnu energiju” na nekom udaljenom dijelu tijela.

Upit

Jeli moguće masažom stopala potaknuti organizam da sam izliječi bolesni organ ili dio tijela? Navodno masiranjem određenog dijela stopala zapravo se masira živac koji je povezan s bolesnim organom.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pojedinim dijelovima stopala ili dlana se pripisuje povezanost s određenim dijelom tijela, ali bez postojanja anatomske veze. Također je nepoznat fiziološki mehanizam mogućeg učinka refleksologije, ali postoje pokušaji znanstvenog dokazivanja povezanost masaže stopala i mjerenja reakcija u mozgu. Primjerice u istraživanju znanstvenika u Japanu se primijenila slikovna metoda funkcionalne magnetske rezonance sa ciljem ispitivanja podudarnosti pretpostavljenog dijela stopala za oko i aktivnost moždane kore za osjet u području oka (somatosenzorni dio kore mozga). Istraživanje je provedeno na 32 zdrava ispitanika te je nađeno da pritiskom na stopalu za područje oka je aktiviran dio kore mozga za osjet u području oka. To znači da za jedan dio stopala postoji podudarnost samo za osjet tog dijela tijela u mozgu, ali ne i funkcija. Učinak masaže stopala na srčanu funkciju nije dokazan (u  12 bolesnika s kroničnim zatajenjem srčane funkcije) ili je bio vrlo slab u 16 zdravih ispitanika. Vrlo vjerojatno masaža stopala nije škodljiva po srce, ali svakako nema dokaza o koristi. Dijagnosticiranje tj. ustanovljavanje bolesti ili poremećaja na temelju refleksoloških mapa (prikazi lokacija na stopalima koje odgovaraju pojedinom organu) također nije bilo uspješno.

Za sada postoje samo dva Cochrane pregleda randomiziranih kliničkih ispitivanja, a koja su uključila i refleksologiju, odnosno masažu stopala. Jedno istraživanje je bilo usmjereno na metode ublažavanja oticanja nogu u trudnica, a drugo na kvaliteta života u bolesnika s karcinomom pluća. U maloj studiji koja je uključila 43 trudnice s oticanjem nogu je refleksologija značajno ublažila simptome, ali je bilo nedovoljno podataka za procjenu koristi i štete, premda se čini da bi masaža stopala mogla pomoći. Primjena refleksologije na poboljšanje kvalitete života u bolesnika s karcinomom pluća u dvije male studije je kratkrotrajno i prolazno ublažila anksioznost i jačinu bolova, te bi ova metoda u ovih bolesnika mogla možda kratkotrajno djelovati.

Nađena je i jedna klinička studija na 53 hospitaliziranih bolesnika s demencijom u kojih je masaža stopala bila podjednako učinkovita na sniženje tlaka kao pokazatelja smirenja kao i mirna prisutnost medicinskog osoblja. U studiji koja je uključila 80 bolesnika u kojih je učinjen kirurški zahvat premosnice srca je masaža stopala bila učinkovita u smanjenju anksioznosti.

Zaključak

O refleksologiji postoji mala količina ograničenih podatka na kojoj se ne može temeljiti nikakva suvisla procjena učinkovitosti ili dijagnostičkoj važnosti masaže stopala. Akademska medicina ne priznaje vjerodostojnost refleksologije jer definitivno nema nikakvih dokaza o mogućnosti liječenja bilo kakvog stanja isključivo refleksologijom ili čak zajedno sa standardnim liječenjem. Masaža stopala je neprijeporno uglavnom ugodno i opuštajuće iskustvo, a pretenzije na zdravstvenu ulogu tog aspekta pedikure su neutemeljene.

 

Možda bi vas zanimalo:

Pšenična trava: ima li dokaza da boji sijedu kosu, liječi karcinom, petni trn, itd.

Mast od gaveza za liječenje deformacija stopala i brže zarastanje kostiju

Pojasevi i ljepljive trake za ispravljanje lošeg držanja tijela

Silikonski fiksativ za ispravljanje čukljeva (hallux valgus)

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Wikimedia

Objavljeno: 5. rujna 2015.