Kora od banane za izbjeljivanje zubi

izbjeljivanje-zubi

Kora od banane propagira se kao prirodan način za izbjeljivanje zubi. Tvrdi se da visoka količina kalija, magnezija i mangana u zreloj banani, kad se primjeni na zube, može ukloniti mrlje sa zubi i izbijeliti zube. Kao mehanizam djelovanja objašnjava se da zub upije te minerale i da se zatim zubi „izbjeljuju iznutra“. Navodno je potrebno pribaviti bananu koja je zrela jer je u takvoj banani „optimalna količina kalija, minerala koji zapravo izbjeljuje zube“.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretražena je znanstvena literatura kako bi se utvrdilo ima li kontroliranih pokusa na ljudima o djelovanju kore od banane kao izbjeljivača za zube. Nije pronađena niti jedna studija takve vrste, niti ikakva druga studija koja bi pokazala da je kora od banane ikad propisno istražena kao sredstvo koje bi moglo uklanjati mrlje sa zubi ili izbjeljivati zube.

Zaključak

Nisu nađeni nikakvi znanstveni dokazi koji bi pokazali da kora od banane može djelovati na uklanjanje mrlja sa zubi ili izbijeliti zube. Brigu o svojim zubima povjerite liječnicima dentalne medicine.

 

Možda bi vas zanimalo:

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

Zeoliti: daleko od čudesnog učinka na zdravlje

Jantarne ogrlice na djeci: terapija bez dokazanog učinka, a s opasnim posljedicama

Ekstrakt sjemenki grejpa: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti iz kliničkih studija

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Chris Pirillo

Objavljeno: 4. lipnja 2015.