Koloidno srebro za liječenje i sprječavanje bolesti

2418525366_5a9a78e458_z

Koloidno srebro je otopina čestica srebra u tekućini. Prema dokazima iz literature, nema niti jedan učinak kojim se hvale osobe/tvrtke koje ga prodaju. Proizvođači lažno tvrde da koloidno srebro predstavlja „najučinkovitije sredstvo u prevenciji bolesti“, da omogućuje „optimalnu prirodnu zaštitu“ od mnogobrojnih bolesti i da učinkovito liječi brojne bolesti čijem popisu nema kraja. Kad bi tako lako bilo spriječiti i liječiti bolesti, nitko ne bi bio bolestan. Nažalost, nema čudotvornih sredstava za liječenje svega i svačega. Za svaku tvrdnju o učinkovitosti nekog pripravka na neku bolest proizvođač i prodavač bi trebao dati odgovarajući dokaz o učinkovitosti i sigurnosti tog pripravka. Takvih pravih dokaza za koloidno srebro nema.
Uzimanje srebra može dovesti do nakupljanja srebra u organizmu i pojave zvane argirija – plavo-sivkastog obojenja kože, kose, očiju, unutarnjih organa, noktiju i zubnog mesa. Argirija je estetski nedostatak, ali nije jedina moguća posljedica nakupljanja srebra u organizmu. Pretjerane doze srebra mogu uzrokovati nepovratna oštećenja zdravlja, uključujući oštećenja bubrega i neurološke napadaje. Može izazvati nepoželjne reakcije u kombinaciji s nizom lijekova.
Prodavači koloidnog srebra pišu da taj pripravak nije u širokoj primjeni jer to nije u interesu farmaceutskoj industriji koja počiva na profitu. Ti su argumenti potpuno besmisleni. Da se radi o učinkovitom pripravku, za koji postoje odgovarajući dokazi o učinkovitosti i sigurnosti za zdravlje ljudi, netko bi taj pripravak proizvodio za široku medicinsku uporabu i na tome bi jako dobro zarađivao.
Pitajte proizvođača za dokaze o učinkovitosti pripravaka, ali prave dokaze – neka vam daju dokaze iz znanstvene literature koji počivaju na kliničkim pokusima obavljenima na ljudima. Takvih dokaza za koloidno srebro nema. Onaj tko prodaje koloidno srebro za liječenje svega i svačega bezočno pokušava zaraditi na ljudskoj boli i patnji, na očaju bolesnih ljudi. Čuvajte svoje zdravlje i novac. Ne isprobavajte sve i svašta pod parolom „nemam što izgubiti ako pokušam“.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: play4smee

 

Objavljeno: 16. prosinca 2014.

Datum zadnje promjene: 4. veljače 2015.