Kokosovo ulje za mršavljenje i debljanje: tražimo dokaze

kokos

Dr. Oz je osim zelene kave marno reklamirao kokosovo ulje kao sredstvo za mršavljenje. Dr. Mehmet Oz je svojim gledateljima tvrdio da kokosovo ulje ima „super moći“. Međutim, kad se pogledaju dokazi iz znanstvene literature o utjecaju kokosovog ulja na mršavljenje, ne mogu se naći argumenti koji bi poduprli te tvrdnje.

Dokazi iz kliničkih pokusa o kokosovom ulju za mršavljenje

Učinak dodavanja kokosova ulja u prehrani na biokemijske rezultate i dimenzije tijela žena s prekomjernom količinom masti oko trbuha (promjer struka veći od 88 cm) istražen je u Brazilu na 40 žena u dobi od 20 do 40 godina. Istraživači Assuncao i suradnici objavili su taj rad 2009. Žene su bile podijeljene u dvije skupine od 20, od kojih je jedna dobivala dodatak od 30 ml ulja soje, a druga kokosovo ulje kroz 12 tjedana. Ispitanice su dobile upute da za to vrijeme uzimaju balansiranu prehranu s manjim udjelom kalorija te da hodaju 50 minuta dnevno.

Nakon 12 tjedana indeks tjelesne mase smanjio se u obje grupe, ali minimalno, za 0,4 jedinice u skupini koja je uzimala sojino ulje i 0,5 jedinica u skupini koja je uzimala kokosovo ulje. Obje skupine također su izgubile na težini, ali također minimalno – skupina sa sojinim uljem izgubila je prosječno 1 kg, a skupina s kokosovim uljem prosječno 1,1 kg. Skupina sa sojinim uljem dobila je 0,6 cm u struku, a skupina s kokosovim uljem izgubila 0,6 cm u struku. Ukupna razina kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL) povećala se u obje skupine.

I sami autori zaključuju da se promjene u težini u obje skupine mogu pripisati smanjenju unosa kalorija i povećanju tjelesne aktivnosti. Stoga ta studija nije pokazala da kokosovo ulje može biti djelotvorno za mršavljenje. Važi napomenuti i da je studija bila iznimno malena – imala je po 20 žena u skupini, i kratko je trajala da bi se procijenili dugoročni učinci kokosovog ulja na težinu, kolesterol i druge utjecaje na zdravlje.

To je jedini klinički pokus u kojem je istraženo kokosovo ulje za mršavljenje. Zagovornici „kokosovog ulja za mršavljenje“ znaju navoditi kako su za mršavljenje u kokosovom ulju odgovorni trigliceridi srednje dugih lanaca (engl. medium chain tryglicerides – MCT), međutim u kokosovom ulju je 60% takvih triglicerida, a 40% su trigliceridi dugih lanaca. Studije o MCT izoliranim iz kokosovog ulja i njihovom utjecaju na mršavljenje nisu pronađene.

Kokosovo ulje za dobivanje na težini

Pronađena su još dva klinička pokusa u kojima je kokosovo ulje korišteno za – debljanje. U oba slučaja istražena je masaža kokosovim uljem kao postupak za poticanje prirasta težine u novorođenčadi. Takav se postupak radi s pretpostavkom da masaža uljem može poboljšati dobitak na težini zbog bolje regulacije temperature, a i postoji pretpostavka da je moguće „hranjenje preko kože“, odnosno transdermalno hranjenje.

Saknaranarayan i suradnici su 2005. prikazali rezultate studije u kojoj je uspoređen utjecaj masaže kokosovim uljem i mineralnim uljem na brzinu rasta i neuro-ponašanje kod djece roene na termin i nedonoščadi. Studija je uključila 224 djece podijeljene u šest skupina. Djeca su masirana od drugog do 31. dana života, četiri puta dnevno po 5 minuta. Masaža kokosovim uljem dovela je do značajno većeg prirasta u težini u usporedbi s mineralnim uljem i placebom u skupini nedonoščadi, a u skupini djece koja su bila rođena termin kokosovo ulje je bilo učinkovitije u tu svrhu nego placebo. Nisu utvrđene promjene u neuro-ponašanju između djece u različitim skupinama.

Masažu kokosovim uljem za porast težine nedonoščadi istražili su i Saeedi i suradnici (2011) na 73 djeteta. Djecu su podijelili u tri skupine, jedna je skupina bila masirana kokosovim uljem, druga je primala masažu bez kokosovog ulja, a treća je skupina bila kontrolna bez ikakvog postupka. Djeca su bila masirana svaki dan kroz 7 dana, 4 puta dnevno po 5 minuta. Autori prikazuju rezultate po kojima je masaža kokosovim uljem dovela do značajnog porasta težine novorođenčadi.

Zaključak

Dokazi iz raspoloživih kliničkih kontroliranih pokusa ne pokazuju da kokosovo ulje može biti djelotvorno za mršavljenje. No, pronađeni su dokazi iz studija s malim brojem djece koji pokazuju da kokosovo ulje može pomoći u povećanju težine – ako se njime masira novorođenčad.

 

Možda bi vas zanimalo:

Paleo dijetea za štitnjaču, dijabetes, mršavljenje: tražimo dokaze

Garcinia za mršavljenje: nema jasnih dokaza za preporučiti

Artičoka: loši dokazi o utjecaju na sitost, nikakvi za mršavljenje

Ekstrakt zelene kave za mršavljenje: loša znanost i obmane

Zeleni čaj za mršavljenje i održavanje težine

Je li magnetska narukvica učinkovita za mršavljenje?

Chia sjemenke: imaju li dokazan učinak na kolesterol, karcinom, upale…?

 

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Chandrika Nair

Objavljeno: 5. svibnja 2015.