Je li bob čudotvoran za Parkinsonovu bolest?

bob

Bob (lat. Vicia faba) je mahunarka za koju se tvrdi da je „čudotvorna za Parkinsonovu bolest“, odnosno da može pomoći oboljelima od Parkinsonove bolesti u ublažavanju simptoma i sprječavanju napredovanja bolesti. Tvrdi se da konzumiranje većih količina boba upravo u ranim fazama Parkinsonove bolesti može biti korisno te da je potrebno jesti oko 400 grama boba ili 60 grama njegovih izdanaka za najbolji učinak.

Za bob se tvrdi da može biti djelotvoran kod Parkinsonove bolesti jer je prirodni izvor tvari poznate pod nazivom L-dopa, a koja je preteča dopamina u mozgu, a L-dopa je standardna terapija za Parkinsonovu bolest.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretraživanjem znanstvene literature nisu pronađeni dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima u kojima je istražen utjecaj konzumacija boba na simptome ili napredovanje Parkinsonove bolesti. Mogu se naći male studije drugih vrsta, takozvane opservacijske studije u kojima nema kontroliranih uvjeta, i u kojima se djelotvornost boba ispituje na nekoliko ispitanika, međutim, takve studije nisu objektivan dokaz za djelotvornost i sigurnost terapije, odnosno hrane za liječenje ili sprječavanje bolesti.

Zaključak

Uu ovom trenutku ne postoje čvrsti dokazi za tvrdnje da je bob „čudotvoran za Parkinsonovu bolest“.

 

Možda bi vas zanimalo: 

Je li eko/bio/organska hrana bolja za zdravlje?

Liječi li sirova hrana neke bolesti i ima li kakve prednosti nad kuhanom hranom?

Ima li ikakvog smisla prehrana po krvnim grupama?

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Ian

Objavljeno: 18. lipnja 2015.