Javorov sirup i soda bikarbona za karcinom/rak/tumor

javorov-sirup

Kombinacija javorovog sirupa i sode bikarbone reklamira se kao lijek za karcinom/rak/tumor koji navodno pomaže ljudima oboljelima od raka koji su „pušteni kući da umru“ te su navodno većina takvih bolesnika, liječenih tom metodom, ne samo ozdravili od raka nego još i živjeli dugi niz godina.

Tvrdi se da kombinacija javorovog sirupa i sode bikarbone djeluje tako da javorov sirup „poveća razinu šećera u krvi i zatim sodu direktno ubrizgava u stanice“, te navodno ta kombinacija djeluje kao kemoterapija, ali bez ikakvih štetnih učinaka za organizam.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit o djelovanju javorova sirupa i sode bikarbone na mikrocelularni karcinom pluća s metastazama na mozgu.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretražena je literatura o djelovanju javorova sirupa i sode bikarbone na bilo koju vrstu karcinoma/raka/tumora. Nije nađena niti jedna studija koja je istražila djelotvornost i sigurnost te kombinacije niti samog javorova sirupa ni na jednu vrstu karcinoma/raka/tumora.

O samoj sodi bikarboni na portalu Dokazi u medicini već smo pisali: iako se radi o terapiji koja se često preporučuje za liječenje karcinoma, za takvu djelotvornost sode bikarbone nema dokaza iz kontroliranih pokusa na ljudima.

Zaključak

Nema dokaza iz kontroliranih pokusa na ljudima da soda bikarbona ili javorov sirup ili njihova kombinacija mogu biti djelotvorni za bilo koju vrstu karcinoma/raka/tumora.

 

Možda bi vas zanimalo:

Soda bikarbona kao lijek za rak: nema dokaza o učinkovitosti

Konopljino ulje: nema dokaza da može liječiti rak

Jednokratne pelene: uzrokuju li neplodnost muške djece i sadrže li karcinogene kemikalije?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Chiot’s Run

Objavljeno: 29. svibnja 2015.