Ima li dokaza: kombinacija češnjaka i limuna za uklanjanje plaka iz krvnih žila

cesnjak-limun

Češnjak i limun dvije su biljke čiji se plodovi često koriste u narodnoj medicini za liječenje različitih bolesti te se preporučuju i za održavanje zdravlja, odnosno sprječavanje različitih bolesti. Za tinkturu koja sadrži češnjak i limun tvrdi se da je “odlično sredstvo za čišćenje krvnih žila”, i koje navodno “oslobađa toksine u krvi”, “povećava elastičnost krvnih žila” i “čisti krvne žile od kolesterola”.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit je li dokazano da napitak pripravljen od češnjaka i limuna uklanja plak iz krvnih žila.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretraživanjem medicinskih znanstvenih baza podataka nije pronađena niti jedna studija u kojoj je ispitana kombinacija češnjaka i limuna za išta vezano za zdravlje ili bolest čovjeka.

Zaključak

Zbog nedostatka dokaza iz kontroliranih pokusa na ljudima o djelotvornosti kombinacije češnjaka i limuna za uklanjanje plaka iz krvnih žila (aterosklerozu), ili za bilo koje drugo stanje vezano za zdravlje i bolest, može se zaključiti jedino da je djelotvornost te kombinacije u ovom trenutku neprovjerena teorija.

 

Možda bi vas zanimalo:

Češnjak za sprječavanje i liječenje prehlade

Je li dobro piti sok od limuna natašte kod problema sa želučanom kiselinom?

Vitamin C: je li siguran, uzrokuje li bubrežne kamence?

Je li eko/bio/organska hrana bolja za zdravlje?

Čišćenje jetre za izbacivanje žučnih kamenaca

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: mcmrbt

Objavljeno: 18. svibnja 2015.