Hrskavica morskog psa za liječenje karcinoma

morski-pas

Hrskavica morskog psa u praškastom obliku reklamira se kao navodni lijek za karcinom. Međutim, nema nikakvih znanstvenih dokaza da hrskavica morskog psa ima ikakve pozitivne učinke na bilo koju vrstu karcinoma. Kad god se reklamira neki „lijek za karcinom“ trebate odmah biti vrlo skeptični jer karcinom nije jedna bolest. Svaka vrsta karcinoma priča je za sebe. Što se tiče hrskavice morskog psa, ona se prodaje kao dodatak hrani i nadriliječnici koji je prodaju preporučuju njeno korištenje kao prah/tekućinu koja se uzima na usta, tekućinu za ispiranje debelog crijeva (klistir) ili injekcije koje se daju pod kožu. Stvarna količina hrskavice morskog psa koja se nalazi u pripravcima dostupnima za prodaju značajno varira, a analize provedene u SAD-u pokazale su da neki od tih pripravaka sadrže zanemarivo malu količinu hrskavice morskog psa. Neki pripravci hrskavice morskog psa sadrže i kalcij, s čime treba biti vrlo oprezan jer uzimanje velikih količina kalcija može uzrokovati zdravstvene probleme.

Hrskavica morskog psa istražena je u više studija na ljudima, ali niti jedna nije pokazala da taj pripravak ima ikakvu korist, niti za jednu vrstu karcinoma kod koje je istražen. Niti pomaže ljudima koji imaju uznapredovali karcinom, niti povećava njihovu kvalitetu života.

Niti jedna ozbiljna znanstvena organizacija ne podupire korištenje hrskavice morskog psa kao lijeka za bilo koju vrstu karcinoma, jer za takvu tvrdnju nema nikakvih dokaza. Ako na internetu nađete informacije o tom pripravku, vrlo vjerojatno će reklama tog proizvoda biti popraćena pričama o bogatom iskustvu onih koji to prodaju i dirljivim pričama o osobama koje su to uzimale i ozdravile od karcinoma. Ako vi ili vama bliska osoba bolujete od karcinoma, budite oprezni jer vas vreba mnoštvo nadriliječnika koji na vašoj boli i vašem očaju žele beskrupulozno zaraditi. Ne nasjedajte na to. Nema nikakvih dokaza o učinkovitosti hrskavice morskog psa za liječenje karcinoma u ljudi. Savjetujte se sa svojim liječnikom. Nije istina da nemate što izgubiti ako pokušate.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Vic DeLeon

 

Objavljeno: 16. prosinca 2014.