Hagioterapija: nema dokaza o učinkovitosti

header_all_01_200px

Za hagioterapiju se navodi da je „istraživačko-terapijska metoda“ koja vodi „ozdravljenju ljudske osobe“. Međutim, u znanstvenoj literaturi nisu nađeni dokazi iz kliničkih pokusa o djelotvornosti hagioterapije na bilo kakve odrednice zdravlja čovjeka.
Za hagioterapiju se navodi da je začeta 90-ih godina 20. stoljeća u Zagrebu. Za pretraživanje znanstvenih dokaza o mogućoj djelotvornosti hagioterapije za bilo što vezano za zdravlje i bolest čovjeka pregledane su znanstvene baze Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), Database of Reviews of Effects (DARE) i Cochrane central register of controlled trials (CENTRAL) i nije pronađen nijedan klinički pokus niti sustavni pregled o djelovanju hagioterapije. Kad se pretraži baza medicinskih podataka PubMed, nalazi se samo jedna referenca kad se u tražilicu upiše pojam “hagiotherapy”. Ta referenca nema sažetka, odnosi se na rad objavljen 1986. godine, a iz njenog naslova je očito da opisuje kako je Paracelzus u srednjem vijeku liječio epilepsiju hagioterapijom. Ne mora se nužno raditi o istoj metodi kao i o hagioterapiji koja se provodi u Hrvatskoj. Baza Google Scholar, koja indeksira i brojne lokalne časopise koje baza PubMed ne indeksira, daje 47 rezultata pretraživanja za “hagiotherapy” (zadnji datum pretraživanja: 16. ožujka 2015.), a uglavnom se radi o hrvatskim kongresnim priopćenjima i člancima u malo poznatim časopisima u kojima se hagioterapija opisuje, ali se ne provjerava njena učinkovitost. Može se tu naći par preglednih članaka na engleskom i na češkom, također iz lokalnih časopisa, u kojima se za hagioterapiju piše također da potječe iz srednjeg vijeka, i uz nju se vezu anglosaksonski “autoriteti”, od kojih nitko nije iz Hrvatske niti se radi o 1990-im godinama.

Zaključak

Kako bi se potvrdila predložena djelotvornost hagioterapije koja se provodi u Hrvatskoj na ljudsko zdravlje, bilo bi potrebno napraviti objektivna istraživanja o medicinskim tvrdnjama koje se vežu uz hagioterapiju i objaviti ih u međunarodnoj znanstvenoj literaturi.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Objavljeno: 17. prosinca 2014.

Datum zadnje promjene: 16. ožujka 2015.