Gljiva sibirska divlja čaga: ima li dokaza o djelotvornosti?

chaga

Na tržištu se nudi gljiva divlja sibirska chaga ili čaga (lat. Inonotus obliquus) za koju se tvrdi da je najjači antioksidans na svijetu i medicinska gljiva s nizom učinaka na zdravlje čovjeka.

Medicinske tvrdnje o čagi

Za gljivu čagu tvrdi se da ima učinak na karcinom (i to karcinom dojke, jajnika, vrata maternice, prostate, pluća, želuca, slezene, mozga, timusa, leukemije, melanoma, limfoma), da uništava deformirane stanice, ublažava nuspojave kemoterapije, jača imunitet, djeluje protiv stresa koji „uzrokuje oko 90% svih bolesti“, poboljšava umne i tjelesne sposobnosti, ublažava bolove, zaustavlja grčeve mišića, potiče uklanjanje soli i „toksina“ iz zglobova, usporava starenje zglobova, usporava razaranje hrskavičnog tkiva. Navodno omogućuje „stopostotno izlječenje od psorijaze“. Ne zaboravimo da omogućuje i dugovječnost.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Analizom znanstvene literature iz niza medicinskih baza istraživanja nije pronađeno niti jedno randomizirano kontrolirano istraživanje na ljudima u kojem je analizirana sama gljiva čaga, za bilo što vezano za zdravlje ili bolest čovjeka. Pronađena je jedna studija sa 66 ispitanika u kojoj je ispitan pripravak koji sadrži alkoholne ekstrakte 27 različitih biljaka, između ostalog i gljive čage, i ta je studija pokazala da taj pripravak može biti djelotvoran za liječenje tuberkuloze. Međutim, budući je taj pripravak mješavina čak 27 različitih sastojaka, temeljem te studije ne može se zaključivati o djelotvornosti pojedinih sastojaka pripravka.

Zaključak

Nisu pronađeni objektivni kontrolirani pokusi provedeni na ljudima o medicinskim tvrdnjama koje se vežu uz gljivu čagu i njenom djelovanju na zdravlje. Te tvrdnje spominju ljekovita svojstva čage za niz bolesti koje su različite i međusobno nepovezane te nije realno da su znanstveno utemeljene. Čuvajte svoje zdravlje i svoj novac. Liječenje svojih bolesti povjerite liječniku. Ne iskušavajte sve što postoji na tržištu s parolom da nemate što izgubiti. Ako neka terapija nije dovoljno istražena, onda nije poznato ni je li sigurna za zdravlje čovjeka.

 

Možda bi vas zanimalo:

Kombucha čaj: može biti opasan, učinkovitost nije dokazana

Kefir: omogućuje li dugovječnost, liječi li bolesti?

Zeoliti: daleko od čudesnog učinka na zdravlje

Je li eko/bio/organska hrana bolja za zdravlje?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: WILLIAM ISMAEL

Objavljeno: 9. svibnja 2015.