Đumbir za grlobolju, visoki i niski krvni tlak

ginger

Đumbir (lat. Zingiber officinale Roscoe) je biljka čiji se korijen naveliko koristi kao začin i u terapijske svrhe. Bezbroj medicinskih tvrdnji vezuje se uz đumbir, a pitanje koje smo dobili na portalu odnosi se na djelovanje đumbira na grlobolju te na krvni tlak.

Analizirajući medicinske tvrdnje koje se tiču đumbira i grlobolje, a uključuju niz različitih recepata i kombinacija đumbira s drugim biljkama i proizvodima. Za takve pripravke mogu se naći izjave tipa „đumbir je prirodni lijek koji grlobolju uklanja preko noći“, „đumbir će vam ublažiti grlobolju bez lijekova“ i slično.

Slično je i s tvrdnjama o đumbiru i krvnom tlaku. Pa se nalaze tvrdnje kao što su. „U prošlosti se povišeni krvni tlak snižavao stavljanjem mješavine đumbira u prahu i hladne vode na čelo. Danas se, srećom, smatra dovoljnim uzimanje đumbira.“ // „Đumbir regulira krvni tlak“. // „Đumbir snizuje krvni tlak bez tableta.“ // „Đumbir dodatno snizuje krvni tlak kod osoba koje piju tablete za visoki tlak“.

Dokazi iz kliničkih pokusa

Analizom znanstvene literature nije pronađeno niti jedno objavljeno kliničko istraživanje u kojem je istražen đumbir za grlobolju, visoki krvni tlak ili niski krvni tlak.

Zaključak

Bez odgovarajućih dokaza iz kliničkih pokusa provedenih na ljudima, medicinske tvrdnje o djelovanju đumbira na grlobolju ili krvni tlak mogu se smatrati neutemeljenim teorijama.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Eliot Phillips

Objavljeno: 26. travnja 2015.