Djeluje li ijedan preparat na strije u trudnoći?

 strije-u-trudnoci

Strije nastaju u 50-90% trudnica kao crvene ili ljubičaste linije koje polako blijede te ostavljaju blijede znakove na koži. Najčešće se javljaju na stomaku, dojkama i bedrima. Točan uzrok nastanka strija nije jasan. Njihova pojava na koži većini žena smeta zbog estetike te stoga ne čudi što se na tržištu nalazi mnoštvo proizvoda za koje se tvrdi da mogu spriječiti i ublažiti strije nastale u trudnoći.

U znanstvenoj literaturi nalazi se nekolicina kliničkih pokusa u kojima je na trudnicama ispitana djelotvornost i sigurnost različitih preparata za sprječavanje i liječenje strija koje nastaju u trudnoći. U Cochrane sustavnom pregledu objavljenom 2012. godine prikazani su rezultati 6 kliničkih pokusa objavljenih do ožujka 2012. godine.

Cilj Cochrane sustavnog pregleda bio je istražiti učinak lokalnih terapija na sprječavanje nastanka strija u trudnoći. Analizirane su studije u kojima su lokalne terapije uspoređene s drugim lokalnim terapijama, s placebom, ili s nikakvom terapijom. Pronađeno je 6 studija, s ukupno 800 žena. Analizirani preparati bili su Alphastria, Trofolastin, Verum, maslinovo ulje i maslac od kakaa – svi ovi preparati sadrže vitamin E, a Alphastria i Verum sadrže još i hijaluronsku kiselinu. Sve su studije bile relativno malene; 4 od 6 studija uključile su manje od 100 žena. Studije su se također razlikovale po vremenu kad su žene prvi put počele uzimati navedene preparate, od prvog tromjesečja, do prvih 20 tjedana.

Zaključeno je da u medicinskoj literaturi nisu pronađeni kvalitetni dokazi o učinkovitosti bilo kojega od analiziranih lokalnih pripravaka za prevenciju strija u trudnoći te je preporučeno da treba napraviti nova, velika ispitivanja sa slučajnim uzorkom, s većim brojem ispitanica.

Noviji pokusi

Od datuma pretraživanja literature u tom sustavnom pregledu do danas objavljena su još tri klinička pokusa o sprječavanju i liječenju strija u trudnoći. Dva su pokusa istražila učinkovitost maslinovog ulja. Soltanipoor i suradnici su 2012. u studiji koja je uključila 50 žena pokazali da maslinovo ulje nema značajan učinak na pojavu i intenzitet strija.

Ista skupina znanstvenika je u studiji objavljenoj 2014. godine pokazala da ni maslinovo ulje ni brendirana Saj® krema ne djeluju na strije u trudnoći. Ta je studija uključila 360 trudnica u drugom tromjesečju trudnoće.

Studija koju su objavili Garcia-Hernandez i suradnici 2013. ispitala je jedan komercijalni proizvod za sprječavanje strija u trudnoći, koji sadržava hidroksiprolizilan-C, ulje šipka, triterpene biljke Centella asiatica i vitamin E. Studiju je financirala kozmetička tvrtka Isdin, a uključila je 198 žena u 12. tjednu trudnoće. U kontrolnoj skupini je 77% žena imalo strije prije trudnoće, a u skupini tretiranoj kremom 79%. U kontrolnoj skupini je 33% trudnica dobilo nove strije, a 37% u liječenoj skupini tako da se pojava novih strija nije razlikovala u skupini trudnica koja nije koristila kremu za strije u odnosu na one liječene tom kremom. Autori navode da je istraživana krema ublažila intenzitet novih strija u skupini trudnica koje su koristile tu kremu. U žena bez prethodnih strija krema je značajno smanjila pojavu novih strija.

Zaključak

Na tržištu se nalazi mnoštvo proizvoda za koje se tvrdi da djeluju (sprječavaju, ublažavaju, uklanjaju) strije koje nastaju u trudnoći. Iz svih kliničkih pokusa koji su istražili različite proizvode za sprječavanje i ublažavanje strija, samo jedna studija pokazuje da jedna specifična brendirana krema može djelovati na strije u trudnoći. Različiti preparati protiv strija koji se nude na tržištu dobar su primjer neutemeljenog oglašavanja u kozmetičkoj industriji. Brojni proizvodi koji se nalaze na tržištu uključuju vitamin E, a u studijama obrađenima u Cochrane sustavnom pregledu pokazalo se da vitamin E nema dokazanog djelovanja kao sastojak lokalnih preparata za strije. U specifičnoj kremi koju proizvodi kozmetička tvrtka Isdin nalazi se niz aktivnih sastojaka, između kojih i vitamin E. Međutim, budući nije ispitano zasebno djelovanje tih sastojaka na strije, u ovom trenutku nije moguće reći koji od tih sastojaka omogućuje djelotvornost te kreme.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Veronica Foale

 

Objavljeno: 30. ožujka 2015.