Čudesno djelovanje aluminijske folije: dobra šala

aluminijska-folija

Društvenim mrežama i internetom širi se informacija da je obična aluminijska folija pogodna i za liječenje različitih bolesti, ali za te tvrdnje nisu pronađeni nikakvi znanstveni dokazi.

Prema tim navodima obična aluminijska folija, koja se inače koristi za pripremu i zamatanje hrane, pomaže u liječenju različitih bolnih stanja. Bolovi za koje se preporučuje „čudesna aluminijska folija“ su sve vrste bolova u vratu, leđima, rukama, nogama, zglobovima, kod išijasa, reumatoidnog artritisa, petnog trna, naslaga soli. Navodno se tako „liječe“ i postoperativni ožiljci na mjestu kirurškog reza (što god to značilo) i giht.

Sve što je potrebno napraviti za liječenje bolova, prema tim uputama, jest staviti foliju na bolno mjesto i bolovi će nestati („na vaše iznenađenje i sreću“). Oboljeli dio tijela bi navodno trebalo zamotati u foliju kroz 10-12 dana i držati foliju na tom mjestu dan-noć, zatim napraviti pauzu od 1-2 tjedna i kasnije ponavljati po potrebi.

Za aluminijsku se foliju tvrdi da ima i protuupalno djelovanje, pa i da liječi prehladu. Za to je pak preporučeni protokol primjene aluminijske folije nešto kompliciraniji. Pa se preporučuje da je potrebno umotati stopala folijom u 5-7 slojeva, a između svakog sloja staviti papir ili pamučnu tkaninu. Držati taj oblog oko sat vremena. Poslije skinuti i staviti ponovo poslije 2 sata, na sat vremena. Opet napraviti pauzu i staviti treći put. Takvo preporučeno vrijeme liječenja je 1 tjedan.

Navodni mehanizam djelovanja

Prema jednom objašnjenju aluminijska folija djeluje tako što se bio-tokovi koji prolaze kroz naš organizam u biološki aktivnoj točki održavaju i vraćaju na meridijan otkud su izašli, a to blagotvorno djeluje na oboljeli organ s kojim je taj meridijan povezan. Na taj način se navodno odstranjuju dugotrajni problemi i bolovi. Navodno taj način liječenja prakticiraju kineski i ruski iscjelitelji te je navodno opisan i u djelima učenika Sigmunda Freuda.

Drugo objašnjenje kaže da su o mehanizmu djelovanja folije „mišljenja različita“, a da navodni ruski znanstvenik A. V. Skvorcov to djelovanje opisuje ovako:

“Kod uspostavljanja zdravlja, često se koriste posebna energo-strukturirajuća sredstva, proizvodi od aluminijske folije. U ljudskom organizmu postoje posebne matične stanice, koje se neprestano prožimaju s matičnim poljem Zemlje. Iz različitih razloga, ovo polje se deformira, uslijed čega se narušava i energetska ishrana matičnih stanica. Površina folije odražava matično polje Zemlje, i kao ogromno fokusirajuće povećalo pojačava ga nekoliko puta, što omogućava da se povrati poremećena interakcija između ćelija i matičnog polja. Osim toga, sjajna površina folije sprečava prodiranju vanjskog neharmoničnog zračenja u ljudsko tijelo, a također deponira u sebe neharmonično zračenje.”

Zaključak

Priču o čudesnoj aluminijskoj foliji kao energo-strukturirajućem sredstvu za liječenje bolesti pročitajte s velikom dozom humora. Nisu pronađeni dokazi iz znanstvenih istraživanja da zamatanje dijelova tijela aluminijskom folijom može imati učinak na niz bolova i bolesti koji se u toj priči spominju, niti da aluminijska folija može imati mehanizme djelovanja koji joj se pripisuju.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Cody Garcia

 

Objavljeno: 14. ožujka 2015.