Čišćenje jetre za izbacivanje žučnih kamenaca

gallstone

Nema nikakvih dokaza o učinkovitosti različitih vrsta prehrane za „čišćenje jetre“. U tu svrhu se propagira gorka sol, uzimanje maslinovog ulja, soka grejpfruta, soka jabuke, soka od povrća, i slično. Protokol za čišćenje jetre vrlo je detaljan, a na koncu, prema onima koji to propagiraju, kao rezultat tog čišćenja u stolici će izaći „žučni kamenci“ iz jetre, za koji kažu da je to „pravi kamenac“, a ne probavljeni ostatci hrane jer je žuč iz jetre „zelena“. Kažu da se radi o kamencima koji su puni kolesterola, i da će ih biti puno jer je jetra obično puna kamenaca. Međutim, u znanstvenoj se literaturi može naći objašnjenje o kakvim se „kamencima“ zaista radi kad se uzima takva hrana, a isto tako su opisane i smrtonosne posljedice „čišćenja jetre“.

Jesu li to zaista žučni kamenci?

Autori Sies i Brooker 2005. godine su u časopisu Lancet objavili kratki članak u kojem prikazuju slučaj 40-godišnje žene koja se javila u kliniku nakon što je tri mjeseca trpjela bolove u trbuhu. Ultrazvučna pretraga trbuha pokazala je da ima više žučnih kamenaca u žučnom mjehuru, dimenzija 1-2 mm. Nedavno je počela s „dijetom za čišćenje jetre“ prema savjetu „travara“. Taj se režim sastojao od neograničenog unosa soka od jabuke i povrća do 18 h, ali nikakve hrane, nakon čega je trebala konzumirati 600 ml maslinovog ulja i 300 ml soka od limuna kroz nekoliko sati. To je dovelo do pojave višestrukih polutvrdih zelenih „kamenaca“ koje je žena bezbolno ispustila stolicom u ranim satima sljedećeg jutra. Te kamence žena je pokupila, zamrzla ih i donijela ih u kliniku. Mikroskopskim pregledom kamenaca otkriveno je da nemaju nikakvu kristalnu strukturu, i rastopili su se u zelenu uljastu tekućinu nakon 10 minuta na 40 stupnjeva Celzija, i nisu sadržavali kolesterol, bilirubin ili kalcij – što je utvrđeno kemijskim metodama procjene. Pokus koji su autori nakon toga napravili pokazao je da se miješanjem jednakog volumena oleinske kiseline (glavni sastojak maslinovog ulja i soka od limuna može dobiti nekoliko polutvrdih bijelih kuglica nakon dodavanja malih količina otopine kalijeva hidroksida. Na sobnoj temperaturi kuglice su postale tvrde. Autori su stoga zaključili da ti zeleni „kamenci“ nastaju djelovanjem želučanih enzima lipaza na jednostavne i miješane triacilglicerole koji se nalaze u maslinovom ulju, čime nastaju karboksilne kiseline dugih lanaca (uglavnom oleinska kiselina). Nakon toga dolazi do saponifikacije u velike netopljive micele kalijeva karboksilata (sok od limuna sadrži visoku koncentraciju kalija) ili „sapunskih kamenaca“.
Autori zaključuju sljedeće: „Mi smo pokazali da su ti režimi ispiranja za izbacivanje „žučnih kamenaca“ mit i da su tvrdnje o tome da se hranom mogu na taj način izbaciti žučni kamenci obmana.

 

Slučaj smrtosnosne soli za čišćenje jetre

Opisan je i slučaj fatalnog trovanja manganom, muškarca koji je umro u roku od 72 h nakon uzimanja Epsom soli (magnezijev sulfat heptahidrat) za čišćenje jetre. U istom znanstvenom radu opisani su i dodatni slučajevi pacijenata koji su se javljali na hitnu pomoć sa sličnim simptomima. Klinička i forenzička istraga pokazala je da je proizvođač greškom pripremio „sol za čišćenje jetre“ s hidriranim manganovim sulfatom umjesto magnezijeva sulfata heptahidrata. Poznavanje slučaja prvog pacijenta omogućilo je uspješno liječenje ostalih pacijenata. Autori članka na kraju upozoravaju zdravstvene radnike da budu na oprezu zbog sve veće popularnosti dijete za čišćenje jetre i mogućih štetnih posljedica.

Projektni tim Dokazi u medicini

Fotografija: Steve Crane

 

Objavljeno: 4. veljače 2015.