Chia sjemenke: imaju li dokazan učinak na kolesterol, karcinom, upale, …?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chia (Salvia hispanica L.) je biljka koja pripada porodici Lamiaceae. Vjeruje se da dolazi iz Centralne Amerike, gdje se smatra da su chia sjemenke imale značajnu ulogu u prehrani drevnih Asteka. Promovira se zbog svojeg bogatog sadržaja omega-3, omega-6 i omega-9 kiselina. Studije na životinjama pokazuju da chia može sniziti kolesterol u krvi (primjer: Chicco i suradnici, 2009) i da može imati protu-karcinomski učinak za neke vrste zloćudnih bolesti u glodavaca (primjer nekih od životinjskih studija: Espada i suradnici, 2007; Magkouta i suradnici, 2009).
Za bilo kakvu učinkovitost chia sjemenki na zdravlje i bolest čovjeka u znanstvenoj literaturi nisu nađeni klinički pokusi na ljudima. U znanstvenoj literaturi su nađena dva malena klinička pokusa koja pokazuju da chia sjemenke nemaju učinak na mršavljenje, građu tijela, pokazatelje upale, krvni tlak, oksidativni stres i lipoproteine (kolesterol).

Nieman i suradnici 2009. godine su objavili podatke o kliničkom pokusu u kojem je istražen učinak chia sjemenki na gubitak tjelesne težine i niz zdravstvenih čimbenika rizika, uključujući upalne markere, oksidativni stres, krvni tlak i lipoproteine. Studija je bila malena (ukupno 76 ispitanika dovršilo je studiju). Nije pokazan učinak na tjelesnu masu, građu tijela niti druge rizične čimbenike za razvoj različitih bolesti.

Nieman i suradnici su 2012. objavili klinički pokus u kojem su ispitali učinak uzimanja chia sjemenki u pretilih žena na pokazatelje upale i zdravstvene čimbenike rizika. Studija je bila malena (56 ispitanica dovršilo je studiju). Nisu pokazani blagotvorni učinci chia sjemenki na pokazatelje upale i zdravstvene čimbenike rizika.

U nizu medija mogu se pročitati tvrdnja da chia sjemenke, osim što pospješuju mršavljenje, još i pomažu kod šećerne bolesti, popravljaju zdravlje krvnih žila, štite probavu, sprječavaju osteoporozu i poboljšavaju san. Te tvrdnje nisu utemeljene dokazima iz kontroliranih studija provedenim na ljudima.

Ukratko, pretraživanjem dostupne znanstvene literature nisu pronađeni dokazi iz kliničkih pokusa provedenih na ljudima koji bi pokazali da chia sjemenke imaju blagotvorne učinke na sprječavanje ili liječenje ijedne bolesti čovjeka.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Moss

 

Objavljeno: 17. veljače 2015.