Biljni lijekovi uzeti na usta koji ublažavaju tegobe osteoartritisa

Boswellia-serrata

Bolest osteoartritis obilježena je propadanjem zglobova, pri čemu mogu biti zahvaćeni bilo koji zglobovi u tijelu, ali su najčešće zahvaćeni kukovi, koljena i šake. Žene češće boluju od osteoartritisa nego muškarci a učestalost bolesti povećava se u starijoj dobi. Pretilost i težak fizički rad mogu dovesti do osteoartritisa u nekim slučajevima, ali u nastanku bolesti sudjeluju i ne-mehanički čimbenici i genetska sklonost. Razlikuje se primarni osteoartritis od sekundarnog koji nastaje zbog ozljeda, horomonskih ili metaboličkih bolesti. I primarni i sekundarni osteoartritis značajno umanjuju kvalitetu života zbog boli i onesposobljenosti koje uzrokuje.

Biljni lijekovi imaju dugu tradiciju u liječenju osteoartritisa. Iako mehanizam djelovanja biljnih pripravaka koji se uzimaju na usta nije posve objašnjen, eksperimentalne studije pokazuju određeno međudjelovanje s posrednicima upale i oštećenjem hrskavice, što daje temelj za pretpostavke o učinkovitosti različitih biljnih proizvoda za ublažavanje tegoba kod osteoartritisa. Cochrane sustavni pregled analizirao je sve kliničke pokuse u kojima su analizirani biljni pripravci koji se uzimaju na usta i njihova djelotvornost i sigurnost za ublažavanje simptoma osteoartritisa. Sustavni pregled literature je pokazao da određeni biljni lijekovi, uzeti na usta, mogu ublažiti simptome osteoartritisa. Međutim, više studija bilo je dostupno samo za zaštićene robne marke preparate od tamjana (lat. Boswellia serrata) i pripravka od nesaponificirane frakcije ulja avokada i soje. To, konkretno, znači da je u tim istraživanjima ispitan točno određeni proizvod. Ti bi se rezultati možda mogli odnositi i na druge preparate u kojima se nalazi tamjan i slična kombinacija ulja avokada i soje, ali to se ne može tvrditi sa sigurnošću. Proizvodi od biljaka mogu se međusobno značajno razlikovati, ovisno o mjestu uzgoja biljke, načinu proizvodnje, količini aktivnog spoja u pripravku, itd.

Prijevod Cochrane sustavnog pregleda:

Biljna terapija uzeta na usta za liječenje osteoartritisa

Dosadašnje spoznaje: što je osteoartritis i što je biljna terapija?

Ostreoartritis (OA) je bolest zglobova (najčešće koljena, kukova, ruku). Kad zglobovi gube hrskavicu, kost raste da pokuša popraviti štetu. Međutim, umjesto da stvari budu bolje, kost ne raste normalno i pogoršava stanje. Na primjer, kost može narasti tako da činiti zglobove bolnijima te ograničava kretanje. OA može utjecati na fizičko funkcioniranje, pogotovo na sposobnost korištenja zglobova.

Biljni lijekovi su definirani kao završeni, označeni proizvodi koji sadrže aktivne sastojke iz nadzemnih ili podzemnih dijelova biljke ili drugih biljnih materijala, ili njihove kombinacije bilo u sirovom stanju ili kao biljni pripravak (na primjer ekstrakti, ulja, tinkture).

Karakteristike ispitivanja

Ovaj sažetak obnovljenog Cochrane sustavnog pregleda predstavlja dokaze iz istraživanja o učincima biljne terapije koje osobe sa osteoartritisom uzimaju na usta. Nakon potrage za svim relevantnim studijama objavljenim do kolovoza 2013., uključeno je 45 novih studija od posljednjeg pregleda, što je ukupno 49 studija (u kojima su analizirana 33 biljne terapije) koje su uključile 5980 ispitanika, od kojih je većina imala blage do umjerene simptomima osteoartritisa koljena ili kuka. Trideset tri različita biljna proizvoda uspoređena su s placebom ili aktivnom kontrolom i mnoge usporedbe su istražene samo u po jednoj studiji. Stoga su statističke analize u kojima se sažimaju rezultati više studija mogle biti napravljene samo za istraživanja koja su obuhvatila tamjan – lat. Boswellia serrata (kao jedine biljke u pripravku) i pripravak od avokada i soje (kombinacija proizvoda od tih dviju biljaka koji sadrži nesaponificirane frakcije ulja soje i avokada).

Ključni rezultati

Tamjan (lat. Boswellia serrata)

Bol na ljestvici od 0 do 100 bodova (niže ocjene znače smanjenu bol):

-osobe koje koriste 100 mg obogaćenog ekstrakta tamjana (Boswellia serrata) ocjenjuju svoju bol sa 17 bodova niže (u rasponu od 8 do 26 bodova niže) (17% apsolutno poboljšanje) nakon 90 dana u usporedbi s placebom;

-osobe koje koriste 100 mg obogaćenog ekstrakta tamjana (Boswellia serrata) ocjenjuju svoju bol s 23 boda;

– osobe koje koriste preparate placeba ocjenjuju svoju bol s 40 bodova.

Tjelesna funkcija na ljestvici od 0 do 100 bodova (niži bodovi znače bolju tjelesnu funkciju):

– osobe koje koriste 100 mg obogaćenog ekstrakta tamjana (Boswellia serrata) ocjenjuju svoju tjelesnu funkciju s 8 bodova više (2 do 14 bodova više) na ljestvici od 100 bodova (8% apsolutno poboljšanje) nakon 90 dana u usporedbi s placebom;

-osobe koje koriste 100 mg obogaćenog ekstrakta tamjana (Boswellia serrata) ocjenjuju svoju tjelesnu funkciju sa 25 bodova;

– osobe koje koriste placebo ocjenjuju svoju tjelesnu funkciju s 33 boda.

Proizvod od nesaponificirane frakcije ulja avokada i soje, Piascledine®

Bol na ljestvici od 0 do 100 bodova (niži bodovi znače manju bol):

– osobe koje koriste proizvod s kombinacijom avokada i soje od 300 mg ocjenjuju svoju bol sa 8 bodova niže (raspon od 1 do 16 bodova niže) na ljestvici od 100 bodova (8% apsolutno poboljšanje) nakon 3 do 12 mjeseci u usporedbi s placebom;

– osobe koje koriste avokado-sojin proizvod u dozi od 300 mg ocjenjuju svoju bol sa 33 boda;

– osobe koje koriste placebo ocjenjuju svoju bol sa 41 bodom.

Tjelesna funkcija na ljestvici od 0 do 100 mm (niži rezultat znači bolju tjelesnu funkciju):

– osobe koje koriste avokado-sojin proizvod od 300 mg ocjenjuju svoje tjelesne funkcije kao 7 mm bolje (2 do 12 mm bolje) na ljestvici od 100 mm (7% apsolutno poboljšanje) nakon 3 do 12 mjeseci u usporedbi s placebom;

– osobe koje koriste avokado-sojin proizvod od 300 mg ocjenjuju svoje tjelesne funkcije sa 40 mm na ljestvici od 0 do 100;

– osobe koje koriste placebo ocjenjuju svoje tjelesne funkcije sa 47 mm.

Kvaliteta dokaza

Postoje visoko kvalitetni dokazi da kod osoba sa osteoartritisom tamjan (Boswellia serrata) blago poboljšava bol i funkciju. Nije vjerojatno da će daljnja istraživanja promijeniti tu procjenu.

Postoje dokazi umjerene kvalitete da proizvod s kombinacijom avokado-soja vjerojatno nešto poboljšava bol i funkciju, ali ne čuva zglobni prostor. Daljnja istraživanja mogu promijeniti te procjene.

Nije moguće u ovom trenutku reći da li drugi biljni proizvodi koji se uzimaju na usta poboljšavaju bol i funkciju kod osteoartritisa, ili usporavaju propadanje zglobne strukture jer su dostupni dokazi ograničeni na pojedinačnu studiju ili studije koje se ne mogu zbirno analizirati, a osim toga neke od tih studija su niske do vrlo niske kvalitete. Kvaliteta života nije mjerena u pronađenim studijama.

Biljni lijekovi mogu uzrokovati nuspojave, međutim temeljem studija koje su pronađene i ovdje analizirane, nije jasno postoji li za prikazane pripravke povećan rizik od nuspojava.

 

 Zaključak

Postoje brojni biljni lijekovi koji se uzimaju na usta za liječenje osteoartritisa. Međutim, dovoljno uvjerljivih dokaza za blagotvorno djelovanje tih pripravaka ima zasad jedino za dva proizvoda od tamjana i avokado/soje.

 

Možda bi vas zanimalo:

Hondroitin sulfat za osteoartritis

Ortokin za osteoartritis: malo dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Ventilago

 

Objavljeno: 3. ožujka 2015.