Biljka maca: nisu nađeni pouzdani dokazi da ublažava simptome menopauze

maca

Biljka maca (lat. Lepidium Meyenii) ima jestivi korijen za čije pripravke se tradicionalno smatra da ima učinke na spolnu funkciju. Izgovara se „maka“. Dokazi postojećih istraživanja nisu dostatni za tvrdnju o učinku na spolnu funkciju. Nazivaju je prirodnim adaptogenom, odnosno sredstvom za bolju prilagodbu organizma, odnosno tvrdi se da ako tijelo izlučuje premalo nekog hormona, da će biljka maca „podići proizvodnju hormona“, a ako ga ima previše „usporit će njegovo stvaranje“. Uz biljku macu vežu se brojne medicinske tvrdnje, a najčešće one vezane za simptome menopauze i seksualnu funkciju.

Dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima

O djelovanju biljke mace na simptome menopauze objavljen je 2011. godine sustavni pregled literature u kojem su procijenjeni dokazi iz randomiziranih kontroliranih pokusa u kojima je uspoređena bilo koja vrsta maca proizvoda s placebom za liječenje simptoma menopauze.

Pretraženo je 17 znanstvenih baza istraživanja i pronađene su 4 studije koje su istražile učinak mace na simptome menopauze u zdravih žena oko menopauze, u ranoj postmenopauzi ili kasnoj postmenopauzi. Rezultati tog sustavnog pregleda pokazuju neke pozitivne naznake djelovanje mace na simptome menopauze, ali su ta istraživanja bila vrlo loše kvalitete i uključila su malen broj ispitanica (14, 20, 66 i 102 ispitanice). Studija koja je uključila 66 žena podijelila ih je u 6 skupina tako da je svaka skupina imala vrlo malen broj ispitanika. Studije su pokazale da je maca bolja nego placebo za simptome menopauze, ali temeljem tako loših dokaza nije moguće donositi čvrste zaključke za praksu.

Nakon toga je objavljena studija u kojoj je sudjelovalo 26 žena u menopauzi, a koja nije pokazala da maca može djelovati na citokine i razinu glukoze u krvnoj plazmi.  Naime, budući se pretpostavlja da maca djeluje na određene čimbenike u tijelu, pretpostavljeno je da će maca promijeniti razinu mjerenih pokazatelja, ali to se nije utvrdilo.

Zaključak

Primjena maca pripravaka za ublažavanje simptoma menopauze je istraživana, ali nema čvrstih dokaza o učinkovitosti. Također nisu dovoljno poznati rizici štetnih učinaka uzimanja ovih pripravaka. Ukratko – za sada nema pouzdanih dokaza za povoljan učinak na spolnu funkciju ili ublažavanje simptoma menopuaze, a zbog nedovoljnog poznavanja mogućih štetnih učinaka, možda uzimanje pripravaka biljke mace ima neke opasnosti za zdravlje.

 

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: IPC

 

Objavljeno: 8. travnja 2015.