Artičoka: loši dokazi o utjecaju na sitost, nikakvi za mršavljenje

articoka

Artičoka (lat. Cynara scolymus) se reklamira kao „neizostavna“ za mršavljenje jer „detoksicira organizam, regulira probavu, potiče rad žuči, snižava kolesterol i sprečava zadržavanje vode u tijelu“.

Dokazi iz kliničkih studija

Nađena je samo jedna studija koju su objavili Rondanelli i suradnici 2011. godine i koja navodi da je istražen učinak ekstrakta artičoke na mršavljenje. Međutim, prvi je problem što je u toj studiji istražen učinak kombinacije „visoko standardiziranog ekstrakta“ dviju biljaka, od kojih je jedna bila artičoka, a druga grah (lat. Phaseolus vulgaris) pa se za bilo kakve učinke rezultati ne mogu pripisati samo jednoj od tih biljaka. Osim toga, studija nije istražila učinak tih ekstrakata na mršavljenje. Studija je uključila 40 pretilih ispitanika, kojima je dan ekstrakt graha i artičoke (BONVIT preprat), i to jedna tableta dnevno kroz 8 tjedana. Nakon dva mjeseca promatranja, autori navode da je skupina koja je primala te ekstrakte imala veći osjećaj sitosti i manji osjećaj gladi. Iako su ispitanici koji su uzimali ekstrakt na kraju promatranja imali nešto manju težinu od početne, nisu utvrđene značajne promjene u težini ispitanika iz skupine koja je uzimala ekstrakt i kontrolne skupine koja je uzimala placebo. Studija je imala malen broj ispitanika i brojne metodološke nedostatke.

Chrubasik je 2012. objavio kritiku tog istraživanja u kojem navodi da je koncept „visoko standardiziranog ekstrakta“ vrlo nejasan jer postoji standard o dobroj praksi, pa nije jasno što to znači da je nešto „visoko standardizirano“. Navodi da detalji o ekstraktu u znanstvenom članku od Rondelli i suradnika nisu navedeni, što je nužno da bi se razumjela djelotvornost ekstrakta. Nije jasno u kojoj dozi bi ti ekstrakti trebali biti uzimani niti kakav se učinak od različitih doza može očekivati. Iz opisa istraživanja također nije jasno kakvu su prehranu ispitanici uzimali tijekom studije. Pacijenti su bili u dobi od 18-50 godina, i muškog i ženskog spola te nije objašnjeno jesu li pacijenti različite dobi i spola ravnomjerno raspoređeni po skupinama. Budući nisu uočene značajne razlike u težini između skupina, uočeno prosječno smanjenje od 1,5 kg u kontrolnoj skupini i 2,6 kg u skupini koja je uzimala ekstrakt možda je posljedica promijenjene prehrane, a ne ekstrakta. Chrubasik zaključuje da se radi o kozmetičkom učinku opisanog ekstrakta, a ne o kliničkoj djelotvornosti kod pretilih ispitanika.

Zaključak

Pronađena je samo jedna studija koja je istražila mogućnost učinka ekstrakta artičoke (i to u kombinaciji s ekstraktom graha) na tjelesnu težinu ako se uzme u obliku tablete. Neki proizvodi koji se reklamiraju na tržištu su kapi, za koje se tvrdi da su „zbog posebne pripreme do 25 puta učinkovitije od sličnih proizvoda“ te da je njihova apsorpcija „90-postotna, što znači da tijelo može iskoristiti gotovo sva dobra svojstva aktivnih sastojaka u ljekovitom bilju“.

Nažalost, trenutno nema dokaza da ekstrakt artičoke u bilo kojem obliku može biti djelotvoran i siguran za mršavljenje, a za “osobitu djelotvornost” kapi s ekstraktom artičoke nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Čuvajte svoje zdravlje i novac. Pročitajte brošuru Nemam što izgubiti ako pokušam. Pročitajte knjigu Gdje su dokazi?

 

Možda bi vas zanimalo:

Ekstrakt zelene kave za mršavljenje: loša znanost i obmane

Zeleni čaj za mršavljenje i održavanje težine

Je li magnetska narukvica učinkovita za mršavljenje?

Chia sjemenke: imaju li dokazan učinak na kolesterol, karcinom, upale, …?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: .Bambo.

 

Objavljeno: 12. travnja 2015.