Zeleni čaj za mršavljenje i održavanje težine

2990919712_9a930d10ea_b

 

Zeleni čaj pravi se od suhih nefermentiranih listova bilje Camellia sinensis. Stoljećima se koristi kao napitak koji se konzumira u društvu i za poticanje budnosti. U novije vrijeme se preparati zelenog čaja koriste kao lijek za niz stanja, od artritisa do pretilosti, kao i u preventivne svrhe za bolesti kao što su karcinom, iako su klinički dokazi u korist učinkovitosti zelenog čaja za ta stanja slabi ili nedostaju.

Učinkovitost zelenog čaja za mršavljenje i održavanje težine istražena je u brojnim kliničkim pokusima na ljudima i rezultati tih studija sažeti su u Cochrane sustavnom pregledu koji u cijelosti možete pročitati u Cochrane knjižnici (Jurgens i suradnici, 2012). Ovdje vam donosimo hrvatski prijevod jednostavnog sažetka tog Cochrane sustavnog pregleda.

Zeleni čaj za mršavljenje i održavanje težine kod gojaznih i pretilih osoba

Zeleni čaj se već dugo vremena koristi u mnoge svrhe, između ostalog i kao pomagalo pretilim osobama da smršave i održe manju težinu. Vjeruje se da zeleni čaj može povećati proizvodnju energije pa se zbog toga u pripremi preparata za mršavljenje na bazi zelenog čaja koriste ekstrakti zelenog čaja s većom koncentracijom sastojaka (katehina i kofeina), nego što ih se nalazi u tipičnom napitku od zelenog čaja pripravljenog od vrele vode i vrećice čaja. Ovaj Cochrane sustavni pregledni članak analizirao je 15 studija o mršavljenju i tri studije koje su mjerile održavanje težine, u kojima se neki oblik pripravka od zelenog čaja davao jednoj skupini, a rezultati su se uspoređivali s kontrolnom skupinom. Ni jedna skupina nije znala prima li pripravak od zelenog čaja ili kontrolni pripravak. Ukupno je 1945 ispitanika dovršilo studije, koje su trajale od 12 do 13 tjedana. Zaključno, gubitak težine kod odraslih osoba koje su uzimale pripravak na bazi zelenog čaja nije bio statistički značajan, bio je jako malen i nije vjerojatno da je klinički važan. Slični rezultati su dobiveni u studijama koje su koristile druge načine za mjerenje gubitka težine (indeks tjelesne mase, opseg struka). Studije koje su ispitivale učinak zelenog čaja na održavanje težine nisu pokazale ikakvu korist u usporedbi s korištenjem kontrolnog pripravka.

Većina nuspojava, kao što su mučnina, zatvor, nelagoda u trbuhu i povišen krvni tlak ocijenjene su blagima do umjerenima, a i isto tako je ocijenjeno da nisu bile povezane sa zelenim čajem ili kontrolnom intervencijom. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi iako su nuspojave zahtijevale hospitalizaciju. Jedna studija je pokušala promatrati kvalitetu života povezanu sa zdravljem ispitujući pacijente o njihovim stavovima vezanim za jedenje. Devet studija je pratilo suradljivost ispitanika u uzimanju pripravaka od zelenog čaja. Studije nisu uključivale informacije o učincima zelenog čaja na pobolijevanje, troškove ili zadovoljstvo pacijenata.

 

Cochrane knjižnica sadrži niz istraživanja koja se nazivaju sustavni pregledi, a koji na strog način sažimaju rezultate kliničkih studija provedenih na ljudima. Ako vas zanima učinkovitost i sigurnost nekih drugih postupaka u medicini, provjerite je li ta tema obrađena u Cochrane knjižnici. Svaki takav znanstveni rad ima i svoj jednostavan sažetak, pisan za laike. Od 2013. godine ti se sažetci volonterski prevode na hrvatski jezik pa dio njih već sada možete pročitati na hrvatskom jeziku. Ako se želite uključiti u volontersko prevođenje Cochrane sažetaka na hrvatski jezik i tako pomoći da najbolji dokazi u medicini postanu dostupni na hrvatskom jeziku, javite se volonterima Hrvatskog Cochrane ogranka.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Brandie Kajino