Utjecaj žive i mrtve vode na ljudsko zdravlje

voda-2

Odgovorili smo čitatelju na upit o utjecaju „žive i mrtve vode“ na ljudsko zdravlje.

Upit

Autori nekih tekstova (u knjigama, javnim glasilima i internetu) tvrde da živa i mrtva voda dobivena elektrolizom vode ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Kako nisam našao znanstvene studije o tome molim vas za odgovor postoje li znanstvene studije koje su dokazale učinkovitost primjene žive i mrtve vode na zdravlje ljudi (bilo pozitivnu ili negativnu ) i kakovoj se učinkovitosti radi?

Odgovor

Elektroliza vode je elektrokemijski postupak odjeljivanja vode na kisik i vodik od kojih je i sastavljena pomoću električne struje.

2H2O -> 2H2 + O2

Pri tome voda koja je u blizini anode je kiselija, a uz katodu lužnata. Modifikacija ovakvog uređaja se koristi uz dodatke (primjerice otopine soli ili natrijevog hipoklorita, varikine) za dezinfekciju i smanjenje broja bakterija u prehrambenoj industriji.

Postoje nepouzdani i neprovjereni izvori i tvrdnje o blagodati elektrolize vode, odnosno zalužavanja vode, za zdravlje ili pak za sve bolesti. Prodaju se uređaji koji se pričvrste na slavinu, a čiji navodni učinak je zalužavanje pitke vode. Cijena nije zanemariva, te površni pregled internetskog tržišta ukazuje na raspon cijena takvih uređaja od 1.200 – 5.000 USD.

Nema znanstveno utemeljenih izvora ili dokaza o značenju elektrolize vode tj. kemijskog razlaganja vode na zdravlje, sprječavanje ili liječenje bolesti. Stručna biomedicinska literatura ne sadrži pojmove “žive vode” i “mrtve vode”. Ukratko, akademska zajednica i struka ne poznaju te termine, ne postoji živa i mrtva voda, nema nikakvog učinka ili važnosti za zdravlje te se radi o prevari i iznuđivanju novca putem lažnih informacija.

Na stranicama “ Dokaza u medicini” smo već pisali o kiselosti i lužnatosti organizma uslijed prehrane i razlika u prehrani.

 

Možda bi vas zanimalo:

Pijenje velike količine vode na prazan želudac: može li liječiti i spriječiti bolesti?

Popularnost prehrane bez glutena: trend ili stvarna potreba?

Paleo dijeta za štitnjaču, dijabetes, mršavljenje: tražimo dokaze

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: NicosFotos

Objavljeno: 14. kolovoza 2015.