Utjecaj gloga na krvožilni sustav, krvni tlak i sve drugo vezano za zdravlje čovjeka

glog

Glog se naziva najljekovitijom biljkom svijeta. Medicinske tvrdnje vezane za glog uključuju navodno ljekovito djelovanje na niz bolesti različitih organa i organskih sustava u tijelu. Upit koji smo dobili na portalu Dokazi u medicini odnosi se na ljekovitost gloga na krvožilni sustav i na mogućnost gloga da djeluje na krvni tlak.

Dokazi iz kontroliranih studija

Usprkos činjenici da se reklamira kao ljekovit za brojna zdravstvena stanja čovjeka, pronađena je samo jedna kontrolirana klinička studija o glogu. Ta studija Degenringa i suradnika objavljena je 2003. godine, a uključila je 143 pacijenta koji su imali zatajenje srca drugog stupnja prema klasifikaciji NYHA (S obzirom na težinu simptoma, bolest se često dijeli u četiri stadija koje je usvojilo Njujorško udruženje za srce – NYHA). Liječeni su s 30 kapljica ekstrakta koji je sadržavao ekstrakt svježih bobica gloga (lat. Crataegus oxyacantha L. i Crataegus monogyna Jacq.) tri puta dnevno kroz 8 tjedana. Rezultati su pokazali da su nakon tretmana bobicama pacijenti bolje podnosili tjelesni napor.

Zaključak

Usprkos brojnim tvrdnjama o djelotvornosti gloga za brojna zdravstvena stanja, nađena je samo jedna kontrolirana studija na ljudima koja je pokazala da kod bolesnika sa srčanim zatajenjem nakon osam tjedana terapije omogućuje bolje podnošenje napora. Nikakve druge studije o glogu, ni na koju zdravstvenu temu, nisu pronađene. Stoga se sve te druge tvrdnje o djelovanju gloga na zdravlje čovjeka mogu smatrati neutemeljenim teorijama.

 

Možda bi vas zanimalo:

Đumbir za grlobolju, visoki i niski krvni tlak

Ekstrakt lista masline: djelovanje na visoki tlak

Nema dokaza da je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli

Aronija: kakvi su dokazi o učinku na zdravlje i bolest?

Brokula i ekstrakt brokule za zdravlje i bolest čovjeka: gdje su dokazi?

 

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Phil Sellens

Objavljeno: 15. svibnja 2015.