Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine

bakalar

Na portalu smo dobili pitanje da li ulje jetre bakalara pomaže na način da poboljšava vid ili razvoj ako ga dijete konzumira prije navršene 12. godine.

Postoji nekoliko vrsta bakalara, i pretraživanje znanstvene literature o djelovanju ulja jetre bakalara ili bilo kojeg dijela bakalara nije dalo nikakve rezultate, odnosno nisu nađene studije u kojima se spominje ta vrsta proizvoda. Nakon toga su proučeni oglasi koji nude kapsule u kojima se nalazi ulje jetre bakalara, gdje je navedeno da se u njima nalazi dokozaheksaenoična kiselina (DHA), za koju se navodi da su djeca koja je uzimaju bila naprednija i da uzimanje tog preparata kod djece do 12 godina potiče razvoj vida.

Nakon toga je analizirana literatura da bi se vidjeli dokazi o takvom djelovanju DHA kod zdrave djece rođene na termin.

Dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima

Wright i suradnici su 2006. analizirali u sustavnom pregledu kliničkih pokusa da li formula (umjetno mlijeko) za djecu obogaćena s DHA i arahidonskom kiselinom (ARA) imaju ikakav utjecaj na rast, mentalni razvoj, razvoj živčanog sustava i razvoj vida u djece rođene na termin. Pronađeno je 10 studija i zaključak je autora da dodavanje DHA i ARA u formulu za djecu nije rezultiralo nikakvim značajnim učinkom na razvoj djece, a da je takva formula 15-30% skuplja od obične u SAD-u.

Rosenfeld i suradnici su 2009. objavili sustavni pregled o dodavanju polinezasićenih masnih kiselina dugih lanaca kod djece mlađe od 18 mjeseci. Napravljena je meta-analiza na 901 djece iz četiri klinička pokusa na način da nisu uzeti zbirni rezultati iz objavljenih znanstvenih radova nego pojedinačni podatci od svakog pacijenta uključenog u studiju. Analiza je pokazala da takva intervencija kod djece mlađe od 18 godina nije dovela do nikakvih promjena na rast djece.

Cochrane sustavni pregled objavljen 2010., analizirao je može li davanje polinezasićenih masnih kiselina dugih lanaca (u koje spada i DHA) majkama koje doje utjecati na rast i razvoj njihove djece. Pronađeno je 6 kliničkih pokusa koji su pokazali da davanje tih preparata ne poboljšava razvoj živčanog sustava djeteta niti vidnu oštrinu.

Nakon objave tog sustavnog pregleda objavljen je i niz novijih kliničkih pokusa u kojima je istražena moguća povezanost između davanja DHA i rasta djece.

De Jong i suradnici objavili su 2011. studiju provedenu u Groningenu, Nizozemska u kojoj je ispitano da li hranjenje kroz 2 mjeseca formulom koja je sadržavala polinezasićene masne kiseline dugih lanaca ima ikakva učinka na rast i razvoj djeteta u dobi od 9 godina. Nisu utvrđene nikakve razlike koje bi pokazale da dugoročno takva kratkotrajna suplementacija ima ikakav mjereni učinak.

Studija koju su objavili Damsgaard i suradnici 2012. Istražila je mineralizaciju kosti kod dječaka koji su primali polinezasićene masne kiseline dugih lanaca na mineralizaciju kosti zbog tvrdnji koje se temelje na studijama životinja i opservacijskim studijama u ljudi koje su pokazale da te masne kiseline mogu pojačati stvaranje kosti i smanjiti gubitak kosti. Međutim, studija nije potvrdila te tvrdnje.

Studija provedena na afričkoj dojenčadi istražila je davanje preparata koji sadrži polinezasićene masne kiseline dugih lanaca na mjere rasta i razvoja te zaključila da nema učinka na rast i razvoj djece.

Zaključak

Neke od pronađenih studija nisu analizirale samo DHA nego i kombinaciju DHA s drugim polinezasićenim masnim kiselinama dugih lanaca. No, u svakom slučaju, pronađeni sustavni pregledi i novije kliničke studije ne pokazuju da davanje DHA same ili u kombinaciji s drugim takvim kiselinama ima ikakav učinak na rast i razvoj niti na vid u djece bilo koje dobi.

 

 

Možda bi vas zanimalo:

Je li moguće poboljšati imunitet djece?

Jantarne ogrlice na djeci: terapija bez dokazanog učinka, a s opasnim posljedicama

Magareće mlijeko: mnogo pompe, a što kažu dokazi?

Mamine kapi: nema uvjerljivih dokaza da se uz njih lakše papi

 

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Wp

 

Objavljeno: 19. travnja 2015.