Terapija biorezonancijom: je li djelotvorna i znanstveno utemeljena?

hrdja

Na tržištu se nudi terapija biorezonancijom za različite tegobe. Portal Dokazi u medicini dobio je upit o znanstvenim temeljima te terapije.

Što je to uopće terapija biorezonancijom? Koji su joj povijesni temelji?

Biorezonantna terapija nije dospjela daleko od pseudoznanstvenog koncepta koji bi se trebao temeljiti na elektromagnetskim valovima za dijagnozu i liječenje bolesti. Rutinskom pretragom na internetu lako je primijetiti da se radi o brojnim izvorima, međutim nijedan izvor ne spada u stručnu literaturu. Uglavnom su to podaci različitih poliklinika ili blogova nepoznatog podrijetla. Priču o biorezonantnoj terapiji pokrenuli su 1977. godine dva izumitelja u Njemačkoj, Franz Morell i Erich Rasch. U početnom marketingu nosila je ime MORA terapija. Prvotni motivi bili su unaprijediti E-meter, uređaj za mjerenje elektrodermalne aktivnosti koji se koristio nekad u psihološkim studijama, scijentološkim obredima te kao dio poligrafa. Zbog manjka znanstvenog objašnjenja, odnosno stručnog objavljenog sadržaja o principu rada terapije biorezonancijom, ta je terapija klasificirana kao pseudoznanost. Američka agencija za hranu i lijekove (engl. U.S. Food and Drug Administration – FDA) je zabranila neke od ovih uređaja na američkom tržištu, a uslijedile su i brojne tužbe zbog dokazanih prevara koje su uključivale terapiju biorezonancijom. Pretpostavljeni princip rada teško je objasniti budući da je teško doći do suvislih informacija, međutim evo primjeri nekih tvrdnji koje su zajedničke izvorima, a nisu sazdane na čvrstim znanstvenim temeljima:

-Trgovci tvrde da se temelji na principima kvantne fizike i biofizike, ali ne navode koji su to točno principi.

-Tvrdi se da se tom terapijom stimulira promjena „biorezonancije“ u stanicama putem elektroda, ali nije jasno što bi to bila biorezonancija.

-Tvrdi se da terapija prepoznaje patogene odgovore, ali nije jasno što su to patogeni odgovori i na koji način se prepoznaju.

-Tvrdi se da biorezonantna terapija koristi elektromagnetske frekvencijske obrasce prikupljene iz tijela (patološki i zdravi frekvencijski uzorci). Međutim, nije jasno što su to patološki a što zdravi frekvencijski uzorci.

-Navodi se da biorezonancija ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti, smanjuje želju za nikotinom, smanjuje osjetljivost organizma, djeluje protiv virusa i bakterija, jača otpornost na alergene, ali se ne objašnjava na koji način različite frekvencije koje se šalju tijelu mogu ciljati tako kompleksne zdravstvene probleme.

-Tvrdi se da biorezonancija pomaže u liječenju protiv raka, o čemu nema dokaza.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pronađena je nekolicina studija u kojima je istražena djelotvornost biorezonantne terapije. Wille (1999) je istražio biorezonantnu terapiju kod 14 ispitanika koji su mucali te zaključio da terapija nema učinka. Schoni i suradnici (1997) ispitali su može li biorezonantna terapija biti djelotvorna za atopijski dermatitis kod 32 djece te nije nađeno da terapija može biti djelotvorna. Studija Nienhausa i suradnika (2006) ispitala je djelotvornost MORA biorezonantne terapije u usporedbi s placebom na funkcionalne probavne simptome kojima se ne može otkriti uzrok. U studiji je sudjelovalo svega 20 ispitanika, po 10 u svakoj skupini. Autori opisuju da biorezonantna terapija može biti djelotvorna, ali je studija imala niz metodoloških propusta.

Sve tri studije sadržavale su vrlo malen broj ispitanika, a dvije od njih objavljene su u lošim časopisima na njemačkom jeziku.

Kleine-Tebbe i suradnici ispitali su biorezonanciju kao dijagnostičku metodu za alergiju te zaključili kako se ne radi o vjerodostojnoj dijagnostičkoj metodi.

Zaključak

Biorezonantna terapija nije znanstveno dokazana djelotvorna metoda liječenja u medicini. Radi se o pseudoznanstvenom konceptu koji nije potkrijepljen znanstvenim dokazima niti opisan u stručnoj literaturi. Biorezonantnu terapiju mnogi opisuju kao Technobabble odnosno korištenje pseudoznanstvenog jezika uz pogrešnu primjenu znanstvenih termina. Ukratko, ne trošite svoj novac na biorezonantnu terapiju.

 

Možda bi vas zanimalo:

Kvantna magnetna analiza i kvantna medicina: bez znanstvenih temelja

Celliant infracrveni tekstil: malo dokaza

Učinak ionizatora zraka na dišni sustav

Brončane i magnetne narukvice za artritis: dokazi ne pokazuju da djeluju

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Gina

Objavljeno: 20. srpnja 2015.