Slatki pelin (Artemisia annua) za karcinom: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti

slatki-pelin-Artemisia-annua

Slatki pelin (lat. Artemisia annua) je jednogodisnja zeljasta biljka podrijetlom iz Azije za koju se tvrdi da može liječiti karcinom, odnosno rak. U većem broju tekstova koji tvrde da ta biljka može liječiti rak spominju se istraživanja „jednog kalifornijskog instituta za rak“ koja su pokazala da sastavni dio te biljke – artemisin – može za otprilike 16 sati uništiti 98% stranica raka dojke u kombinaciji sa željezom, a 28% stanica raka bez željeza.

Dokazi iz kliničkih istraživanja na ljudima

Pretraživanjem niza znanstvenih baza literature nije pronađen niti jedan randomizirani kontrolirani pokus obavljen na ljudima u kojem je istražena djelotvornost i sigurnost slatkog pelina u bilo kojem obliku ili samog spoja artemisina u bilo kojem obliku na bilo koju vrstu raka, odnosno karcinoma, odnosno tumora.

Pronađene su studije u kojima je ispitivana djelotvornost slatkog pelina na malariju i hand-foot-mouth sindrom. Također su rađeni pokusi na životinjama, kao što su pilići, gdje je slatki pelin testiran kao sredstvo protiv parazita coccidia.

Zaključak

U znanstvenoj literaturi nije pronađen niti jedan klinički pokus proveden na ljudima u kojem je uopće istražena djelotvornost i sigurnost slatkog pelina ili njegova aktivnog spoja artemisina za bilo koju vrstu karcinoma, raka, tumora. Stoga se tvrdnje o djelotvornosti ove biljke za bilo koju vrstu zloćudne bolesti mogu smatrati neutemeljenima.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Scamperdale

 

Objavljeno: 11. travnja 2015.