Sjemenke lana za smanjenje povišenog krvnog tlaka

sjemenke-lana_2

Povišeni krvni tlak (arterijska hipertenzija) pogađa oko 40% odraslih diljem svijeta te je vodeći čimbenik rizika smrtnosti stanovništva. Sjemenke lana promoviraju se kao dodatak prehrani koji može smanjiti povišeni krvni tlak. Laneno sjeme sadrži ω-3 masne kiseline, razne ligande i vlakana koje zajedno mogu biti korisni kod bolesnika s kardiovaskularnom bolešću, osobito kod periferne arterijske bolesti za koju se usko vezuju i povišene vrijednosti arterijskog krvnog tlaka.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit:„Poštovanje, zanima me da li mljevene lanene sjemenke koje se koriste u prehrani imaju ikakav učinak na smanjenje visokog krvnog tlaka.“

Dokazi iz kontroliranih studija

Pretraživanjem stručne literature pronađen je niz istraživanja u kojima su sjemenke lana ispitane kao intervencija za smanjenje povišenih vrijednosti arterijskog krvnog tlaka (hipertenzije). U zadnje dvije godine objavljena su dva sustavna pregleda u znanstvenim časopisima o prehrani koja objedinjuju rezultate tih kliničkih pokusa.

Ursoniu i suradnici objavili su 2015. godine temeljitu analizu o učinku sjemenki lana kao dodatka prehrani na krvni tlak, te su izradili sustavni pregled i proveli meta-analizu kontroliranih kliničkih pokusa. Mnoge su eksperimentalne i kliničke studije pretpostavile da laneno sjeme može biti moćan antihipertenziv, međutim dokazi nisu bili potpuno uvjerljivi. Pretraživanje literature uključilo je 4 velike znanstvene baze do veljače 2015 kako bi izdvojili pokuse koji istražuju učinak prehrambenog dodatka lanenog sjemena na krvni tlak. Rezultati su prikazani kao razlika ponderiranih aritmetičkih sredina (engl. weighted mean difference, WMD). U statističku analizu uključeno je 15 studija s ukupno 1302 sudionika. Zabilježeno je značajno prosječno smanjenje sistoličkog  (WMD: -2,85 mmHg, 95% CI: -5,37 do -0,33, p = 0,027) i dijastoličkog krvnog tlaka (WMD: -2,39 mmHg, 95% CI: -3,78 do -0,99, p = 0,001) po unosu lanenih proizvoda.

Kad su studije analizirane prema trajanju, postoji veći učinak na sistolički i dijastolički tlak u podskupini sa trajanjem pokusa ≥12 tjedana (WMD: -3,10 mmHg, 95% CI: -6,46 do 0,27, p = 0,072 i -2,62 mm Hg, 95% CI: -4,39 -0,86 na, p = 0,003), u odnosu na podskupinu sa trajanjem pokusa <12 tjedana (WMD: -1,60 mm Hg, 95% CI: -5,44 do 2,24, p = 0,413, i – 1.74 mmHg, 95% CI: -4,41 do 0,93, p = 0,202).

Provedena je i druga analiza podskupina kako bi se procijenio utjecaj formulacije dodatka lanenog sjemena na BP. Smanjenje sistoličkog tlaka bilo je značajno kod sjemena u prahu (WMD: -1,81 mmHg, 95% CI: -2,03 do -1,59, p <0,001), ali ne i uljnog pripravka (WMD: -4,62 mmHg, 95% CI: -11,86 do 2,62, p = 0,211) i ekstrakt liganda (WMD: 0,28 mmHg, 95% CI: -3,49 do 4,04, p = 0,885). Međutim, dijastolički tlak značajno je smanjen s praškastim i uljnim pripravkom (WMD: -1,28 mmHg, 95% CI: -2,44 do -0,11, p = 0.031, te -4,10 mmHg, 95% CI: -6,81 do -1,39, p = 0,003 , respektivno), ali ne i s ekstraktom liganda (WMD: -1,78 mmHg, 95% CI: -4,28 do 0,72, p = 0,162). Zaključno, ovaj je sustavni pregled pokazao značajno smanjenje kako sistoličkog, tako i dijastoličkog krvnog tlaka po unosu prehrambenih dodataka različitih proizvoda lanenog sjemena.

Khalesi i suradnici objavili su također 2015. godine svoj sustavni pregled literature sa meta-analizom kliničkih pokusa o učinku konzumacije lanenog sjemena na smanjenje krvnog tlaka. Svrha ovog istraživanja bila je pojasniti učinak unosa sjemenki lana na krvni tlak, te nadalje utjecaj početnog tj. „ulaznog“ krvnog tlaka, tipa formulacije lanenog sjemena kao i trajanja unosa lana kao prehrambenog dodatka. Tri baze podataka pretražene su tijekom srpnja 2014. kako bi se pronašli studije u kojima su ispitanici dopunili uobičajene prehrambene navike lanenim sjemenkama ili njihovim ekstraktima (npr. ulje, vlakna) tijekom barem 2 tjedna. Ukupno je pronađeno 11 studija (koje opisuju 14 pokusa) koje su potom uključene u analizu. Statističke analize (meta-analize) su provedene za srednje razlike u vrijednosti krvnog tlaka. Rezultati su pokazali da unos lanenih pripravaka kao dodatka prehrani smanjuje sistolički (mm Hg -1,77; 95% CI: -3,45, -0.09 mm Hg; p = 0,04) i dijastolički krvni tlak (mm Hg -1,58; 95% CI: -2,64 -0,52, mm Hg; P = 0,003). Ti rezultati nisu bili pod utjecajem kategorizacije sudionika u skupinu s višim ulaznim vrijednostima krvnog tlaka (≥130 mmHg). Poboljšanje dijastoličkog krvnog tlaka zabilježeno je kod analize podskupina za konzumiranje cijelih sjemenki (-1,93 mm Hg; 95% CI: -3,65, -0,21 mm Hg; P <0,05), i trajanje konzumacije ≥12 tjedana (-2,17 mm Hg; 95% CI: -3,44, -0,89 mm Hg; P <0.05). Ova meta-analiza ukazuje na to da konzumacija sjemenki lana može blago sniziti krvni tlak. Koristan potencijal (osobito kod dijastoličkog krvnog tlaka) može biti i veći, i to kada se konzumira kao cjelovita sjemenka te u trajanju od barem 12 tjedana.

Zaključak

Caligiuri i suradnici naglasili su 2014. godine kako je suradljivost kod uzimanja lijekova antihipertenziva niska (~ 50%), što umanjuje njihovu mogućnost regulacije krvnog tlaka u bolesnika. Stoga je važno osmisliti dodatne postupke za smanjenje visokog tlaka kroz promjene životnoga stila i ponašanja. Rezultati sustavnih pregleda u kojima su analizirani klinički pokusi provedeni na ljudima pokazuju da proizvodi od sjemenki lana kao dodatak prehrani mogu blago smanjiti povišeni krvni tlak. Važno je naglasiti kako oba pronađena sustavna pregleda ukazuju da je taj učinak skroman pa je malo vjerojatno da će značajno pomoći osobama s visokim krvnim tlakom kao jedina terapija, ali vrijedi uvesti sjemenke lana u prehranu kako bi se ostvario dodatni koristan učinak.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Alisha Vargas

Objavljeno: 25. kolovoza 2015.