Silikonski fiksativ za ispravljanje čukljeva (hallux valgus)

hallux-valgus

Hallux valgus (čukalj; čukljevi) je deformacija palca na stopalu. Latinski naziv deformacije dolazi od latinskih naziva koje opisuju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima). Deformacija je vrlo česta; procjenjuje se da je ima 20-25% stanovništva. Deformacija se liječi različitim kirurškim pristupima, a tržište obiluje i raznim konzervativnim (ne-kirurškim) metodama liječenja upitne djelotvornosti, kao što su razni biljni lijekovi i pomagala (ortoze) koja se stavljaju na razne dijelove stopala.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit je li za ispravljanje čukljeva djelotvoran fiksativ od hipoalergenskog silikona za koji se tvrdi da u mjesec dana ispravlja tu deformaciju. Na stranicama proizvođača nalaze se slike „prije i poslije“ koje bi trebale biti zorni prikaz kako taj fiksativ ispravlja deformaciju. Prema slikama proizvoda razvidno je da se radi o silikonskom proizvodu koji oblaže deformaciju stopala i razmiče palac od prvog susjednog prsta.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Pretraživanjem znanstvenih baza istraživanja nisu pronađeni nikakvi kontrolirani pokusi provedeni na ljudima u kojima je istražen takav „silikonski fiksativ“. Postoje studije u kojima su ispitani slični proizvodi, koji se zovu separatori (razdvajači) prstiju.

Bek i suradnici ispitali su tri različite konzervativne metode za liječenje čukljeva i utvrdili da „separator“ palca od susjednog prsta nije djelotvoran za ispravljanje deformacije i bol. Drugačija vrsta proizvoda, koja se sastojala od posebnog uloška za cipele u koji je bio ugrađen separator prstiju djelovala je na ublažavanje bolova, ali nije smanjila deformaciju u istraživanju koje su proveli Tehraninasr i suradnici.

Klasični znakovi upozorenja za prepoznavanje proizvoda koji previše obećava

-Na internetskoj stranici proizvoda ne navode se nikakva istraživanja koja su potvrdila djelotvornost proizvoda i medicinske tvrdnje koje se tamo navode.

-Kao dokaz djelotvornosti navodi se „1500 pozitivnih iskustava“; mi nemamo nikakav način da provjerimo ta iskustva i analiziramo ih sustavno tako da takva tvrdnja nije vjerodostojna.

-Navodi se više slika „prije i poslije“; dvije slike od kojih lijeva prikazuje veliku deformaciju stopala, a desna dramatično poboljšanje deformacije. Takav vizualni prikaz „poboljšanja“ klasični je primjer korištenja slika za zavaravajući marketing koji bi kupce trebao uvjeriti da proizvod dovodi do drastičnih promjena. Baš kao i slike „prije i poslije“ koje se nalaze u reklamama proizvoda za mršavljenje“.

-Osobna priča zadovoljne korisnice: vidimo fotografiju mlade žene kojoj se navodi ime i njena dob te mjesto stanovanja te njena kratka priča, hvalospjev o proizvodu. Nemamo nikakav način za saznati radi li se o stvarnoj osobi iz Hrvatske i je li to doista njeno iskustvo. To je još jedan marketinški trik; stvaranje priče koja ljudima djeluje dojmljivije nego nekakav znanstveni dokaz.

-Mišljenje stručnjaka: na stranici se nalazi fotografija starijeg gospodina u bijeloj kuti sa stetoskopom oko vrata i kraj te fotografije izjava u kojoj se potvrđuje djelotvornost proizvoda za deformacije stopala i potpisan je „prof. dr. Daniel Perić“. Pretraživanjem interneta ne nalazi se niti jedan spomen profesora toga imena.

Zaključak

Nema dokaza da djelotvornost i sigurnost silikonskog fiksativa za ispravljanje deformacije stopala – čukljeva. Kontrolirane studije o sličnim proizvodima koji sadrže „razdvajač“ palca od susjednog srca nisu dokazale da je proizvod djelotvoran za ispravljanje te deformacije stopala. Reklama trgovca koji nudi silikonski fiksativ za čukljeve na internetu obiluje znakovima upozorenja koji ukazuju na to da se ne radi o vjerodostojnim medicinskim tvrdnjama koje su utemeljene na dokazima iz kontroliranih istraživanja na ljudima.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: B D Dad

Objavljeno: 4. srpnja 2015.

 

Možda bi vas zanimalo: 

Mast od gaveza za liječenje deformacija stopala i brže zarastanje kostiju

Čudesno djelovanje aluminijske folije: dobra šala

Terapija u toplicama/spa/wellness za reumatoidni artritis

Konopljino ulje za reumatoidni artritis: nisu nađeni kontrolirani pokusi

Brončane i magnetne narukvice za artritis: dokazi ne pokazuju da djeluju