Prehrana bez glutena za Hashimotovu bolest, autoimunu upalu štitnjače

bezglutenski-kruh

 

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit može li prehrana bez glutena djelovati blagotvorno na Hashimotovu bolest (Hashimotov tireoidits; autoimuni tireoiditis; autoimuna bolest štitnjače).

Dokazi iz kontroliranih pokusa

Pronađen je samo jedan kontrolirani pokus u kojem je analizirana prehrana bez glutena i autoimuna bolest štitnjače.

Taj pokus objavili su Mainardi i suradnici 2002. godine, a uključio je 27 odraslih osoba s novo-dijagnosticiranom celijakijom (nepodnošljivost organizma na gluten). U tih je bolesnika istražen tijek autoimune bolesti štitnjače prije i nakon uvođenja bezglutenske prehrane. Mjereni su volumen žlijezde štitnjače, ultrazvučni pokazatelji, antitijela tipična za celijakiju i upalu štitnjače i funkcionalni testovi štitnjače. Kontrolnu skupinu činilo je 27 osoba bez celijakije na uobičajenoj prehrani koja sadrži gluten. Svi ispitanici praćeni su godinu dana. Tijekom razdoblja praćenja volumen štitnjače neprestano se povećavao u bolesnika s celijakijom u usporedbi s kontrolnim ispitanicima, pokazujući da kod tih bolesnika napreduje propadanje štitne žlijezde usprkos prehrani bez glutena. Pacijenti s celijakijom imali su veći rizik od autoimune bolesti štitnjače. Podatci iz te studije ne pokazuju da prehrana bez glutena smanjuje vjerojatnost napredovanja bolesti štitnjače nakon godinu dana praćenja.

Zaključak

O učinku prehrane bez glutena na napredovanje autoimune bolesti štitnjače pronađen je samo jedan mali klinički pokus. Taj pokus nije pokazao da u oboljelih od celijakije bezglutenska prehrana usporava napredovanje autoimune bolesti štitnjače. No radi se o maloj studiji i takav dokaz nema visoku vrijednost. U odsustvu drugih dokaza iz velikih kontroliranih pokusa, ne može se reći da li prehrana bez glutena zaista ima ili nema kakav učinak na autoimunu bolest štitnjače. U toj situaciji se sve tvrdnje o djelovanju bezglutenske prehrane na poboljšanje simptoma Hashimotove bolesti mogu smatrati neutemeljenim teorijama.

 

Možda bi vas zanimalo:

Paleo dijeta za štitnjaču, dijabetes, mršavljenje: tražimo dokaze

Selen za Hashimotov tireoitidis i hipotireozu

Jod kao dodatak prehrani za djecu i odrasle

Mikrovalne pećnice: sigurnost za zdravlje i utjecaj na hranu

Je li himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: elana’s pantry

Objavljeno: 8. svibnja 2015.