PowerStrips naljepak za ublažavanje boli

vatra

PowerStrips je naljepak koji bi, prema preporukama proizvođača, trebao ublažavati lakše boli i poboljšavati izgled kože. Prema navodima proizvođača, mehanizam kojim se to postiže temelji se na zagrijavanju bolnog područja.
U vanjskom sloju naljepak sadrži element germanij, a u unutarnjem sloju zaštićenu mješavinu fermentiranog korejskog crvenog ginsenga, Alpha2 morski fitoplankton i vodotopivo ljepilo. U opisu mehanizma djelovanja proizvođač navodi da germanij “usmjerava” toplinu iz okoline prema bolnom području i tako olakšava bol.

U znanstvenoj literaturi nema dokaza o učinku

U znanstvenoj literaturi ne postoji niti jedno objavljeno istraživanje u kojem je testiran učinak PowerStrips proizvoda (niti na ljudima niti u bilo kakvim drugim oklonostima). Također, nisu dostupni znanstveni podatci o tome koliko jako i koliko dugo PowerStrips naljepak zagrijava područje na kojem se nalazi.
Na mrežnim stranicama tvrtke koja proizvodi PowerStrips navodi se da je proizvod registriran pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Administration, FDA). Ta registracija ni u kom slučaju ne znači da je PowerStrips registriran kao lijek protiv boli. Registracija je provedena u okviru skupine proizvoda koji sadrže kemijske spojeve koji se nakon aktivacije zagrijavaju te se primjenjuju kao topli oblozi.
Nakon što nisu pronađena nikakva istraživanja o samom proizvodu, pretražena je znanstvena literatura da se vidi postoje li odgovarajući dokazi o učinku pojedinih opisanih dijelova naljepka na bol.
Germanij i ublažavanje boli: u literaturi nisu nađena dostupna istraživanja o učinku germanija na bol
Korejski crveni ginseng: nisu nađena istraživanja koja bi pokazala da u obliku naljepka može djelovati na bol
Alpha2 morski fitoplankton: nisu nađena istraživanja koja bi pokazala da bilo kakva vrsta fitoplanktona ima djelovanje na bol

Toplina može imati povoljan učinak na bol

Na kraju je vrijedno spomenuti da postoje dokazi da toplina može imati povoljan učinak na bol. Tako obični topli oblog smanjuje bol u bolesnika s križoboljom koja traje kraće od tri mjeseca. Olakšanje boli je relativno slabo i traje kratko. Tjelovježba kao dodatak terapiji toplim oblozima ima dodatan povoljan učinak kod križobolje (French SD i suradnici. Cochrane Database Syst Rev. 2006).

 

Analiza literature odnosi se na sve proizvode toga tipa, a ne samo na pojedinu robnu marku. Ukoliko klinička istraživanja (randomizirani kontrolirani pokusi) provedena na ljudima postoje za takve proizvode, bili bismo zahvalni da nam se pošalju reference na tu znanstvenu literaturu, koje će odmah biti objavljene na ovom portalu.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Christopher

 

Objavljeno: 16. veljače 2015.