Podloga za spavanje od biokristala može vam učinkovito pročistiti novčanik

Kristal

Za početak trebate znati da u Hrvatskoj postoji Zakon o zaštiti potrošača koji štiti potrošače u slučaju ako se kupnja odvija izvan poslovnih prostorija trgovca i prema kojem (Članak 72.): „Potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen izvan poslovnih prostorija ili sklopljen na daljinu u roku od 14 dana.“

To je važno naglasiti jer se različiti uređaji i predmeti za koje se tvrdi da imaju učinak na zdravlje često prodaju na prezentacijama u finim hotelima i restoranima, gdje vas slatkorječivi trgovci uvjeravaju da je nešto jako dobro za vaše zdravlje ili vaše zdravstvene tegobe, i da kupnjom nečega ne možete promašiti.
Primjeren je to uvod u priču o „inteligentnoj mješavini 16 biokristala“ koja se u zadnje vrijeme u obliku podloge za spavanje nudi građanima. Slobodna Dalmacija donijela je priču o najnovijoj shemi poduzetnika koji nazivaju građane na fiksni telefon, nude im besplatnu pretragu u njihovom domu, nakon čega imaju mogućnost kupiti proizvod od biokristala koji će navodno povoljno djelovati na njihove zdravstvene tegobe. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, pretraga se provodi pomoću sonde koja se čovjeku stavlja u šaku, i koja je spojena na laptop, koji uz pomoć sonde „očitava“ sve nepravilnosti u radu tijela čovjeka. Nakon utvrđivanja niza zdravstvenih tegoba s tom „pretragom“, trgovac/dijagnostičar preporučuje kupnju podloge za spavanje čija se cijena kreće od 2500 do 10000 kn, a koja sadrži „inteligentnu mješavinu 16 biokristala“ i rješava sve vaše životne probleme. Na upit novinarke o kakvoj se pretrazi radi vlasnik tvrtke koja nudi tu uslugu rekao je da pretraga radi „na principu magnetske rezonance“.

Provjerom hrvatske mrežne stranice te tvrtke koja je naznačena na Facebook stranici tog proizvođača – navodi se da je stranica u izradi. Nadalje, na Facebook stranici tvrtke nema nikakvih konkretnih znanstvenih informacija koje bi se mogle provjeriti. Na portalu Zdrava krava također se mogu naći vrlo općeniti opisi intervencije koji obećavaju brojne koristi za zdravlje uz naslov „lagan san na podlozi od kristala“.

Na britanskoj stranici tvrtke koja nudi taj biokristal, a koja ima isti vizualni identitet kao i Facebook stranica hrvatske tvrtke koja nudi biokristal nalazi se „opis tehnologije“. Kažu da se radi o “mješavini inteligentnih kristala“. Navedeno je i o kojih 16 kristala se radi. Na jednoj stranici koja se zove „Dokazano radi“ navodi rezultate istraživanja, od kojih nijedno nije nigdje objavljeno. Ukratko, opis tih “studija” vrlo je štur i ništa od toga ne može se naći u znanstvenoj literaturi.

Temeljem dostupnih informacija pretražena je znanstvena literatura, u kojoj nisu pronađeni dokazi iz istraživanja na ljudima da podloga za spavanje s biokristalima može djelovati na ljudsko zdravlje na način koji se u reklamama obećava. S druge strane, vrlo je izgledno da vam podloga za spavanje od biokristala može učinkovito pročistiti novčanik.
Stoga zapamtite da sve što ste kupili izvan prostorije trgovca možete, prema hrvatskom Zakonu o zaštiti potrošača, unutar 14 dana bez obrazloženja vratiti nazad trgovcu (poštarinu trebate sami platiti ako taj proizvod vraćate poštom) i tražiti raskid ugovora. Ako ste slučajno kupili taj biokristal, ili neki drugi čudesni proizvod/uređaj za koji vam je kasnije žao što ste ga kupili, vratite ga u tom zakonski propisanom roku bez grižnje savjesti. Taj čin će blagotvorno djelovati na zdravlje vašeg novčanika.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: cobalt123

Objavljeno: 2. ožujka 2015.