Je li neugodan miris mokraće nakon jedenja šparoge znak dobre detoksikacije organizma?

sparoge

Nakon jedenja šparoge dio ljudi opisuju da osjećaju neugodan miris mokraće tijekom mokrenja. Postoje tvrdnje da je taj miris znak „dobre detoksikacije organizma“ koji omogućuje šparoga.

Pitanjem podrijetla neugodnog mirisa nakon jedenja šparoga pozabavila se i znanost. Pa je utvrđeno da se radi o mirisu koji nastaje zbog razgradnje šparoga u kemijske spojeve koji sadrže sumpor, zbog čega mokraća može imati miris koji se opisuje kao miris kupusa koji truli ili se kuha.

Međutim, utvrđeno je da sve osobe ne proizvode te odoranse (mirisne molekule) koji uzrokuju takav neugodan miris mokraće, a isto je tako utvrđeno da sve osobe koje ih proizvode ne primjećuju nikakav miris. Biološki temelj za nemogućnost proizvodnje tih metabolita u mjerljivim količinama nije poznat, ali je nemogućnost osjećanja tog mirisa povezana sa specifičnom genetikom koja se tiče njušnih receptora.

Nadalje, analizom znanstvene literature o učinku šparoge ne ljudsko zdravlje nisu nađeni nikakvi dokazi da šparoga može imati „detoksikacijsko“ djelovanje. O „detoksikaciji organizma“ već smo pisali na portalu, te je naglašeno da se o detoksikaciji može govoriti samo kad se radi liječenje zbog trovanja otrovima ili sredstvima koja izazivaju ovisnost. Zdravoj osobi ne treba nikakva „detoksikacija“ niti ima ikakvih dokaza da brojna sredstva koja se reklamiraju za detoksikaciju zaista mogu potaknuti izlučivanje ikakvih otrova/toksina iz organizma. Teorija o tome kako je neugodan miris mokraće nakon jedenja šparoge dobar znak detoksikacije nema znanstvenog temelja.

Šparoge jedite ako ih volite, i nemojte od njih očekivati nikakvu detoksikaciju.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: John

 

Objavljeno: 15. travnja 2015.