Može li maskara produžiti trepavice za 117% u 30 dana?

Maskara

U oglasima proizvoda za uljepšavanje mogu se pročitati fantastične tvrdnje o djelovanju tih proizvoda na ljudsko tijelo. Uz brojne od medicinskih tvrdnji koje reklamiraju često se napominje i da je taj učinak „klinički dokazan“. Jedna od tih „klinički dokazanih“ tvrdnji reklamira se vezano za određenu maskaru za oči, za koju proizvođač tvrdi da „produljuje trepavice za 117% u 30 dana, a odmah ih čini 80% duljima“. Navodi se kako ta maskara sadrži određeni znanstveno-zvučeći kompleks koji „produljuje i učvršćuje trepavice”, i da se taj efekt bogatijih i brojnijih trepavica povećava s ponavljanom primjenom.

Stoga je napravljeno pretraživanje kliničkih pokusa u znanstvenoj literaturi kako bi se utvrdilo da li zaista postoji ikakav propisan „klinički dokaz“ da maskara (bilo koja) može imati takvo djelovanje na trepavice.

Nije nađena niti jedna studija napravljena na ljudima u kojoj je ispitan učinak bilo koje tvari koja se nanosi u obliku maskare, a omogućuje produljenje ili barem učvršćenje trepavica.

No, kad smo već kod znanosti o maskarama, nađena su dva klinička pokusa koja se nisu bavila maskarama i rastom trepavica nego drugim temama vezano za maskare.

Kontaminacija maskare mikoorganizmima

U prvoj od tih studija Pack i suradnici navode da se mikroorganizmi normalno nalaze na ljudskim trepavicama te da primjena maskare može potencijalno uvesti te mikroorganizme u bočicu s maskarom. Provedena je pilot studija u kojoj je istražena prisutnost mikroorganizama u dvije marke maskara koje su se koristile svakodnevno tijekom 3 mjeseca. Studija je bila malena – uključeno je 40 žena, koje su bile nasumično raspoređene (randomizirane) da koriste jednu od dvije marke vodootporne maskare. Nijednoj maskari nije bio istekao rok trajanja i sve su kupljene isti dan. Ispitanice su zamoljene da nanose maskaru i na donje i gornje trepavice svaki dan kroz 3 mjeseca. Nakon 3 mjeseca od njih su uzete bočice s maskarom i ispitana je prisutnost mikroorganizama u njima. Bočice s maskarom prikupljene su od 33 (83%) ispitanice koje su ušle u studiju. Prisutnost mikroorganizama dokazana je u 36% analiziranih bočica maskare.

Autori studije zaključuju da prisutnost mikroorganizama u bočicama maskare nakon 3 mjeseca korištenja znači da možda maskaru ne bi trebalo koristiti dulje od 3 mjeseca. Međutim, budući nije ispitana prisutnost mikroorganizama u kraćim ili duljim razdobljima, temeljem ove studije teško je dati objektivne preporuke za duljinu korištenja maskare, s obzirom na mikroorganizme koji se u bočici skupljaju.

Sastojci nekih maskara mogu uzrokovati kontaktni dermatitis

Još jedna mala studija – još manja od prošle, sa samo 15 ispitanika – istražila je može li maskara namazana na kožu izazvati kontaktnu upalu kože (dermatitis). Ispitano je sedam komercijalno dostupnih maskara na svima. Od sedam testiranih maskara dvije su izazvale upalu kože, a te dvije su u svojem sastavu imale hlapljivi destilat petroleja. Ostale maskare koje su imale uobičajene emulzije sa stearatom kao glavnim sastojkom nisu izazvale upalu kože. Ova studija, iako vrlo malena, pokazuje da bi trebalo obratiti pozornost na sastav maskare za oči.

 

Može li išta povećati duljinu trepavica?

Lijek generičkog imena bimatoprost, koji se koristi za smanjenje očnog tlaka (liječenje glaukoma), i primjenjuje u obliku kapljica za oči kao 0,03% otopina, ima kao nuspojavu rast trepavica kod određenog postotka ljudi. Međutim, bimatoprost ima i niz drugih nuspojava, uključujući blago crvenilo oka, svrbež oka, alergijske reakcije na oku, umor očiju, osjetljivost na svjetlo, tamnije trepavice, bol, osjećaj stranog tijela u oku, ljepljive oči, tamniju boju šarenice, smanjenje oštrine vida, nadraženost oka, osjećaj peckanja oka, upalu, svrbež i crvenilo očnih kapaka, suzenje oka, suhoću oka, oteklinu prozirnog sloja koji prekriva površinu oka i izazivanje malih pukotina na površini oka (sa ili bez upale). S obzirom na tu bogatu paletu čestih i uobičajenih nuspojava, ne zvuči kao idealan proizvod za produljenje trepavica.

 

Zaključak

Nisu pronađena klinička istraživanja provedena na ljudima o učinku bilo koje maskare na rast trepavica. Budite skeptični kad su u pitanju bombastična obećanja iz svijeta industrije ljepote. Samo zato jer u opisu proizvoda piše da je nešto „klinički dokazano“ ili da su nešto pokazala „brojna istraživanja“ – ne znači nužno da za te tvrdnje postoje javno dostupni, propisni dokazi. Tražite dokaze o učinkovitosti proizvoda koje kupujete – ali prave dokaze – dobivene kliničkim pokusima na ljudima. Ako proizvod ima medicinsku tvrdnju, kao što je “produljuje trepavice”, tu je tvrdnju jednostavno testirati pravim pokusom i staviti javnosti na uvid.

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Auntie P

 

Objavljeno: 21. veljače 2015.