Mit o antioksidansima: trebamo li uzimati antioksidanse?

antioksidansi

Antioksidansi su tvari koje mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula. U našem tijelu naime, tijekom normalnog procesa pretvorbe hrane u energiju, nastaju slobodni radikali koji od drugih molekula oduzimaju elektrone, pa kažemo da ih oksidiraju. Oksidirana molekula pri tome i sama može postati novi slobodni radikal i dovesti do lančane reakcije u stanici koja može uzrokovati njezino oštećenje ili uništenje. S obzirom na to, zvuči sasvim logično da bi uzimanje dodataka prehrani koji mogu zaustaviti ovaj proces, odnosno koje djeluju kao antioksidansi, moglo spriječiti to oštećenje ili uništenje stanica u našem organizmu i učiniti nešto korisno za naše zdravlje ili bolest.

Međutim, naše tijelo nije sasvim bespomoćno u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, jer i samo proizvodi raznovrsne antioksidanse, a mnoge unosimo hranom kroz normalnu uravnoteženu prehranu. Također, postoje procesi u organizmu kod kojih je prisustvo slobodnih radikala poželjno – imunološki sustav ih koristi kao oružje pri uništavanju uzročnika infekcija. Stoga po pitanju antioksidansa ne možemo unaprijed tvrditi kako od ‘viška glava ne boli’.

No unatoč tome, mit o blagotvornom učinku dodatnog unosa antioksidansa na ljudsko zdravlje širi se u reklamama o proizvodima, i brojnim biljkama, za koje se naglašava da su „bogat izvor antioksidansa“. Ubrzani životni ritam i moderni način života vjerojatno kod ljudi izaziva grižnju savjesti jer se ne posvećuju dovoljno svojem zdravlju pa će čovjek rado posegnuti za zdravom „superhranom“ koja obično nije nimalo jeftina, ali zato je „bogat izvor antioksidansa“. Antioksidansi se često reklamiraju i kao eliksir besmrtnosti.

Kako bi se propisno dokazao učinak pojedinog antioksidansa na bilo koju medicinsku tvrdnju, pa tako i smrtnost, potrebno je napraviti klinički pokus u kojem se skupina ljudi koji su što sličniji jedni drugima, nasumično rasporedi u barem dvije skupine, u kojoj će jedna skupina uzimati ispitivani antioksidans, a druga (kontrolna) skupina uzimati neku drugu aktivnu tvar, placebo ili ništa. Takva studija treba uključiti velik broj ispitanika i dugo trajati (da se propisno istraži učinak na smrtnost) i nakon završetka studije potrebno je usporediti učinak kod obje istražene skupine.

Kad su u pitanju antioksidansi koji se koriste kao dodaci prehrani, provedene su brojne studije o njihovu učinku na smrtnost čovjeka. U istraživanju koje se naziva Cochrane sustavni pregled, i u kojem su analizirani klinički pokusi na ljudima o učinku beta-karotena, vitamina A, vitamina C, vitamina E i selena na smrtnost, utvrđeno je da analizirani antioksidansi ne smanjuju smrtnost, a neki od njih je mogu čak i povećati. Rezultati te zbirne analize o učinku antioksidansa na smrtnost ne podupiru rutinsko uzimanje pripravaka koji sadrže ove antioksidanse u općoj populaciji niti u osoba koje boluju od različitih bolesti.

S druge strane, postoje brojni dokazi da prehrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od određenih bolesti i smrtnost. Trenutno međutim nije posve jasno da li je to zbog obilja raznovrsnih antioksidansa sadržanih u namirnicama kao što su voće i povrće, ili tome doprinosi i prisustvo drugih biološki aktivnih tvari.

Prijevod sažetka Cochrane sustavnog pregleda o učinku antioksidansa za sprječavanje smrtnosti

Ranija istraživanja na laboratorijskim modelima dala su naslutiti da uzimanje antioksidansa kao dodataka prehrani može imati korisne učinke koji mogu produljiti život. Autori Cochrane sustavnog pregleda analizirali su klinička ispitivanja u kojima je istražen učinak antioksidansa na prevenciju smrtnosti u zdravih ispitanika i ispitanika s različitim bolestima. Neke opservacijske studije su također pokazale da antioksidansi mogu produljiti život, dok su druge opservacijske studije pokazale neutralan ili štetan učinak. Raniji Cochrane sustavni pregled objavljen 2008. godine pokazao je da se čini kako antioksidansi mogu povećati smrtnost. Ovaj sustavni pregled je sada obnovljen.

U ovoj verziji sustavnog pregleda uključeno je 78 kliničkih ispitivanja. U tim je studijama bilo uključeno ukupno 296.707 ispitanika, a istraženi su sljedeći antioksidansi: beta-karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E i selen, i uspoređeni s placebom ili nikakvom intervencijom. U 26 ispitivanja bilo je uključeno 296.707 zdravih ispitanika. U 52 istraživanja je bilo uključeno 80.807 ispitanika s različitim bolestima u stabilnoj fazi (uključujući probavne, srčano-žilne, neurološke, očne, dermatološke, reumatoidne, bubrežne i hormonalne bolesti). Među ljudima koji su uzimali antioksidanse umrlo je 21.484 ispitanika od 183.749 (11,7%). U skupini koja je uzimala placebo ili nije primala nikakvu terapiju umrlo je 22.479 ispitanika od 112.958 (10,2%). Za istraživanja je procijenjeno da su statistički dovoljno slična da se njihovi podatci mogu kombinirati. Statističkom usporedbom ovih dviju skupina ispitanika utvrđeno je da antioksidansi mogu, ali ne moraju povećavati smrtnost, ovisno o statističkoj metodi kojom su podatci bili kombinirani. Analize koje se tipično koriste kad su studije dovoljno slične pokazale su da antioksidansi blago povećavaju smrtnost (ispitanici koji su uzimali antioksidanse imali su 1,03 puta veću vjerojatnost da će umrijeti nego ispitanici u kontrolnoj skupini). Kad su napravljene analize za utvrđivanje čimbenika povezanih s tim rezultatima, otkriveno je da su dva važna čimbenika bolja metodologija istraživanja koja sprječava pristranost (istraživanja s “niskim rizikom od pristranosti”) i uporaba vitamina A. Kad su zasebno analizirana istraživanja s niskim rizikom od pristranosti, povećana smrtnost u skupini koja je primala antioksidanse bila je još više izražena (1,04 puta veća vjerojatnost od smrti nego u kontrolnoj skupini). Potencijalna šteta povezana s vitaminom A je nestala kad su analizirana samo istraživanja s niskim rizikom od pristranosti. Povećani rizik od smrtnosti povezan je s beta-karotenom i moguće s vitaminom E i vitaminom A, ali nije bio povezan s uzimanjem vitamina C ili selena. Autori sustavnog pregleda su zaključili da trenutno dostupni dokazi ne podupiru uzimanje nadomjestaka antioksidansa u općoj populaciji niti u bolesnika s različitim bolestima.

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Sarag Fagg

 

Objavljeno: 15. ožujka 2015.