Magareće mlijeko: mnogo pompe, a što kažu dokazi?

magarac

Za magareće mlijeko tvrdi se da ima blagotvorno djelovanje kod alergija, čestih upala dišnog sustava, astme, problema s imunitetom i „drugih bolesti karakterističnih za djecu dojenačke, vrtićke i školske dobi“. Uvjeravaju nas da sprječava hripavac i da može zaštititi od crijevnih infekcija. Navodno je magareće mlijeko odgovorno za tajnu Kleopatrinog savršenog tena jer se svaki dan kupala u magarećem mlijeku. Govori se da je magareće mlijeko čuvar zdravlja arterija, alat za vitkost i da sprječava taloženje masnih naslaga na struku. Ukratko, nema kraja medicinskim tvrdnjama koje se vezuju uz magareće mlijeko.

Nezgodno je kod magarećeg mlijeka to što magarica dnevno proizvede relativno malo mlijeka pa je to mlijeko skupo. Može je se dojiti samo dok hrani mladog magarca i tada je se, uz to, treba oprezno izdajati kako bi i za magarčića ostalo mlijeka. Stoga je razumljivo da je takvo mlijeko veoma skupo. Litra magarećeg mlijeka prodaje se za 400 – 600 kn po litri, a roditeljima se preporučuje da bi djeca trebala uzimati 1 dl tog mlijeka dnevno.
S obzirom na pompu oko magarećeg mlijeka, roditeljima se ne može zamjeriti što žele napraviti nešto za svoju djecu. Međutim, postoje li kakvi objektivni dokazi o djelovanju magarećeg mlijeka na zdravlje ljudi, djece ili odraslih? Ima li ikakvih dokaza iz studija na ljudima koji bi potvrdili sve te medicinske tvrdnje koje se vezuju uz magareće mlijeko?

Pretraživanjem znanstvene literature nije nađena ni jedna studija provedena na ljudima, bilo odraslima, bilo djeci, koja bi pokazala da se uopće pokušalo istražiti ikakav učinak magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka. Stoga za takve tvrdnje o učinku magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka nema temelja u kliničkim ispitivanjima.

Nakon uvida u znanstvenu literaturu izgledno je da se sva istraživanja koja se spominju u vezi s magarećim mlijekom odnose zapravo na laboratorijske studije koje istražuju svojstva i sastav magarećeg mlijeka te ga uspoređuju s mlijekom drugih životinja. Stoga se postojeći dokazi o djelovanju magarećeg mlijeka temelje na laboratorijskim istraživanjima o svojstvima mlijeka, svjedočanstvima zadovoljnih korisnika i promotivnim porukama proizvođača magarećeg mlijeka. To nisu dovoljno dobri dokazi da bi se moglo s pouzdanjem tvrditi da se radi o proizvodu koji je učinkovit za bilo što vezano za ljudsko zdravlje.

Urednički tim Dokazi u medicini
Fotografija: bagsgroove

Objavljeno: 22. veljače 2015.