Ljekovitost AFA alge: bez dokaza iz kontroliranih studija na ljudima

AFA-alge

AFA alga (lat. Aphanizomenon flos-aquae), koja se još naziva i klamatskom algom, slatkovodna je modro-zelena alga. Najveću brojnost dostiže u Gornjem Klamatskom jezeru u Oregonu, SAD koje je i najveći izvor AFA alge koja se koristi u dodatcima prehrani.

Tvrdnje o AFA algi

Za AFA alge se tvrdi da su najcjelovitija prirodna hrana tj. “super hrana”, koja „pridonosi zdravlju svih organa“ i „hrani sve stanice tijela“. Uz nutricionističku vrijednost, brojni distributeri proizvoda na bazi AFA alge navode široki spektar navodnih utjecaja na zdravlje. Tako se reklamira da te alge jačaju imunološki sustav, poboljšavaju zdravlje krvožilnog sustava, pomlađuju, imaju detoksikacijski efekt i antikancerogena svojstva, reguliraju probavu, sprječavaju osteoporozu, smanjuju razinu kolesterola u krvi, poboljšavaju koncentraciju te pomažu kod kroničnog umora i depresije.

Dokazi iz kontroliranih studija na ljudima

Pretragom znanstvene literature pronađeno je samo jedno relevantno kliničko istraživanje na ljudima i to ono Genazzani i suradnika iz 2010. g. Objavljeno istraživanje pilotna je studija u kojoj je istražen utjecaj konzumacije klamatske alge na psihološke poremećaje i depresiju kod žena u menopauzi. U istraživanju je sudjelovalo samo 30 ispitanica, 15 u kontrolnoj skupini i 15 u skupini koja je uzimala pripravak klamatske alge. Ispitanicama je određen hormonalni i psihološki profil (putem upitnika) prije početka uzimanja pripravka klamatske alge ili placebo pripravka te nakon osam tjedana konzumacije. Uzimanje pripravka klamatske alge nije rezultiralo značajnim promjenama u hormonalnom profilu ispitanica u pokusnoj skupini. Međutim, rezultati studije ukazuju da primjena preparata na bazi klamatske alge značajno unaprjeđuje kvalitetu života s aspekta raspoloženja, umanjujući anksioznost i depresivnost. Rezultate ovog istraživanja moramo tumačiti s oprezom, jer je riječ o pilotnoj studiji u kojoj je sudjelovao jako mali broj ispitanica. Kako bi se čvrsti zaključci mogli donijeti potrebna su dodatna visokokvalitetna klinička istraživanja na ovu temu.

Važno je također napomenuti da konzumacija AFA algi može imati i potencijalno štetan učinak na zdravlje i to zbog svojih biološko-ekoloških karakteristika. Naime, poznato je da mnoge modro-zelene alge same proizvode neurotoksine, koji mogu biti vrlo opasni čak i pri malim koncentracijama. Iako sve vrste roda Aphanizomenon nisu toksične, povremena prisutnost anatoksina i PSP toksina već je ranije opisana kod vrste A. flos-aquae tj. AFA alge. Uz samostalnu proizvodnju toksina, postoji i rizik od kontaminacije prinosa AFA alge toksinima koje proizvode druge mikroalge. Naime, AFA alga se, za razliku od nekih drugih modro-zelenih algi koje se koriste kao dodatci prehrani poput klorele i spiruline, ne uzgaja u postrojenjima za uzgoj već se za daljnju preradu većinom sakuplja iz prirode. S obzirom da se sakupljanje odvija plovilima ili slobodnim tokom jezerske vode kroz brane i filtere, postoji mogućnost da se uz AFA algu sakupe i druge, potencijalno toksične, vrste modro-zelenih algi koje su prisutne u vodenom stupcu u istom vremenu. Na Klamatskom jezeru, AFA alga se sakuplja u ljetnim mjesecima, od lipnja do studenog, kada doseže najveću brojnost, ali nerijetko je u istom vremenu zabilježen i jak rast vrste Microcystis aeruginosa koja proizvodi mikrocistine – iznimno jake jetrene toksine. U istraživanju Gilroya i suradnika iz 2000. g. ispitana je prisutnost mikrocistina u dodatcima prehrani na bazi modro-zelenih algi koje potječu iz Klamatskog jezera. U 85 od 87 uzoraka identificirali su prisutnost mikrocistina, dok je u 63 uzorka doza bila veća od propisanog ograničenja. Od 2000. g. većina proizvođača AFA pripravaka uvela je sustave kontrole kvalitete te se pridržava propisanih ograničenja sadržaja mikrocistina, što je vidljivo i iz istraživanja Heussnera i suradnika u kojem su analizirani dodatci prehrani na bazi modro-zelenih algi dostupni na njemačkom tržištu. Međutim, istim istraživanjem utvrđeno je da mikrocistini čak i u dozama nižim od propisanog ograničenja mogu imati štetan utjecaj na stanice te, stoga, autori smatraju da je nužno preispitati sigurnost uporabe AFA alge u proizvodima za ljudsku uporabu i njihove komercijalizacije.

Zaključak

S obzirom da stavljanje dodataka prehrani na tržište nije uvjetovano dugogodišnjim kliničkim pokusima na ljudima u svrhu ispitivanja njihove djelotvornosti i sigurnosti, tako i u slučaju AFA pripravaka nemamo dovoljno kvalitetnih studija. Jedina randomizirana klinička studija koja je pronađena, ispituje samo jedan od brojnih reklamiranih pozitivnih učinaka AFA alge na zdravlje, ali rezultate ove studije moramo oprezno tumačiti, jer je riječ o pilotnoj studiji s vrlo malim brojem ispitanica.

Naposlijetku, budite oprezni kada distributori navode poveznice na znanstvena istraživanja u kojima se potvrđuju argumenti u prilog djelotvornosti AFA alge. U tim slučajevima, najčešće je riječ o istraživanjima koja nisu provedena na ljudima ili u kojima se testiraju pojedini sastojci pripravaka, za koje se smatra da imaju nisku razinu dokaza u medicini.

 

Možda bi vas zanimalo:

Spirulina za liječenje gastritisa i podizanje energije: tražimo dokaze

Magnezijev klorid heksahidrat za zdravlje i pomlađivanje

Nema dokaza da je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli

Zeoliti: daleko od čudesnog učinka na zdravlje

Crvena riža za povišeni kolesterol

Brašno od lana moglo bi povoljno djelovati na kolesterol

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: FWC Fish and Wildlife Research Institute

Objavljeno: 25. svibnja 2015.