Laserska terapija za odvikavanje od pušenja

pusenje

Pušenje je najvažniji uzročnik bolesti koji se može spriječiti. S obzirom na velik broj pušača među stanovništvom, bilo bi poželjno da što više osoba prestane pušiti jer pušenje ne šteti samo pušaču nego i osobama koje su izložene pasivnom pušenju.

Brojne terapije predložene su za pomoć pušačima u prestanku pušenja, a jedna od njih je i terapija laserom. Terapija laserom niskog intenziteta ponekad se naziva i „laserska akupunktura“ iako ne uključuje igle. Laser niskog intenziteta ne izaziva nikakav osjet te postoji dvojba o tome ima li uopće ikakvog fiziološkog učinka na normalno tkivo, uključujući živce, iako ograničeni podatci iz istraživanja provedenih na izoliranim stanicama u laboratoriju ukazuju da možda ima protuupalne učinke.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit da li je laserska terapija za odvikavanje od pušenja djelotvorna i ako djeluje, kako djeluje.

Dokazi iz kontroliranih pokusa na ljudima

Cochrane sustavni pregled objavljen 2014. godine analizirao je kliničke pokuse na ljudima u kojima je analizirana akupunktura i laserska terapija za odvikavanje od pušenja. Pronađene su tri studije koje su ispitale mogućnost laserske terapije u odvikavanju od pušenja. O laserskoj terapiji pronađene su tri kontrolirane studije, od kojih je jedna (Kerr 2008) pokazala pozitivan učinak, što se razlikovalo od druge dvije (Cai 2000Docherty 2003) koje nisu pokazale da laserska terapija može pomoći u odvikavanju od pušenja. Te razlike mogu se objasniti razlikama u tim studijama. Primjerice, studije su se razlikovale po uključenim ispitanicima. Studija Cai 2000 uključila je adolescente koji su pušili svega 5 cigareta na dan, studija Docherty 2003 uključila je odrasle iz siromašnih područja dok je studija Kerr 2008 uključila odrasle osobe bez ikakvih ograničenja. Studije su se razlikovale i po dozi lasera koju su primjenjivale.

Autori sustavnog pregleda zaključuju da zbog nedosljednih rezultata postojećih kliničkih pokusa trenutno nije moguće zaključiti je li laserska terapija za odvikavanje od pušenja djelotvorna ili ne. Pretpostavljeni mehanizam djelovanja, prema trenutnim teorijama, jest da takva terapija stimulira periferne živce koji onda izazivaju određene učinke u središnjem živčanom sustavu. Autori naglašavaju da je potrebno više informacija i o mogućem mehanizmu djelovanja uz ispitivanja kliničkog značaja takvih terapija, te da je bilo kakvog učinka akupunkture vjerojatno posljedica otpuštanja aktivnih tvari u mozgu koje se nazivaju neurotransmiteri, što bi značilo da njihov učinak nije dulji od 24 h, a vjerojatno je i značajno kraći.

Zaključak

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza o djelotvornosti laserske terapije za odvikavanje od pušenja da bi se moglo nedvojbeno zaključiti da terapija jest ili nije djelotvorna. Budući postoje brojne terapije za koje je dokazano da su djelotvorna pomoć u odvikavanju od pušenja, svima koji žele prestati pušiti preporučuje se savjetovanje s liječnikom i primjena dokazano djelotvornih metoda.

 

Možda bi vas zanimalo:

E-cigarete: jesu li djelotvorne i sigurne?

Kora od banane za izbjeljivanje zubi

Koštice marelice za liječenje karcinoma: nema kontroliranih pokusa na ljudima

Može li graviola liječiti karcinom/rak/zloćudne bolesti?

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Ferran Jordà

Objavljeno: 7. lipnja 2015.