Krema s puhovim uljem: nema dokaza o djelotvornosti

puh

Puh je glodavac nalik na vjeverici, a građom sličan mišu. Njegovo meso smatra se delicijom te se još i do danas lov na puhove održao na području Gorskog Kotara, Like, na otocima Braču i Hvaru. Odnedavno se puhovi ne reklamiraju samo kao poslastica za jelo nego se mogu naći i bajkoviti oglasi u kojima se prodaje „ljekovita“ krema, odnosno melem od ulja koje se dobiva od puha.

Pitanje

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit može li krema od ulja puha biti djelotvorna za liječenje psorijaze. Pretraživanjem interneta utvrđeno je da se takva krema reklamira ne samo za liječenje psorijaze nego i za opekline, mitesere, zacjeljivanje rana na koži pa čak i za pomlađivanje kože.

Kako se uopće dobiva krema od puhova ulja?

U reklamnim napisima o puhovom ulju navodi se da se to ulje dobiva tako da se mast puha topi na pari.

Dokazi iz istraživanja na ljudima

Analiziranjem niza znanstvenih baza medicinske literature nije pronađena niti jedna klinička studija provedena na ljudima u kojoj je analizirana krema od puha za bilo koju bolest ili bilo što vezano za zdravlje čovjeka. Stoga se reklame o djelovanju kreme od puha mogu smatrati neutemeljenim zdravstvenim tvrdnjama i neprovjerenim teorijama. Nemojte svoje novce bacati na neutemeljene proizvode. Svoje liječenje povjerite liječniku i provjerenim, znanstveno utemeljenim terapijama.

 

Možda bi vas zanimalo:

Konopljino ulje: nema dokaza da može liječiti rak

Kokosovo ulje za mršavljenje i debljanje: tražimo dokaze

Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Lamont Giddens

Objavljeno: 20. travnja 2016.