Krema koja povećava grudi i ubija tumorske stanice

1673359716_8e65671bdd_b

Na tržištu se nude kreme koje navodno povećavaju grudi, a za neke od njih tvrdi se i da ubijaju tumorske stanice. Te su tvrdnje potpuno neutemeljene. Ne postoji ni jedna znanstvena studija koja dokazuje učinkovitost i sigurnost takvih proizvoda.
Međutim, pretraživanjem znanstvene literature na temu krema koje povećavaju grudi može se naći zanimljiv članak objavljen u časopisu British Medical Journal iz 2010. godine. Opisuje bizaran slučaj koji se dogodio u Velikoj Britaniji, gdje je tvrtka koja proizvodi takve kreme prijetila tužbom za klevetu liječnici Daliji Nield koja se bavi plastičnom kirurgijom i koja je javno iznijela svoje mišljenje da je „malo vjerojatno“ da ta krema može povećati grudi i da ta tvrtka nije javnosti dala na uvid cjeloviti uvid u testove koji dokazuju učinkovitost te kreme. Ta se krema prodavala za otprilike 1.100,00 kn.
Međutim, britanska agencija „Advertising Standards Authority“ (ASA) koja kontrolira standarde u oglašavanju, zabranila je daljnje oglašavanje tog proizvoda. Ovo je tekst njihove odluke, preveden na hrvatski jezik:

Oglas

Proizvod koji se prodaje na stranici Rodial.co.uk, viđen na datum 5. srpnja 2011., naziva se „Boob job“. Uz proizvod je navedeno niz svjedočanstava kupaca, primjerice „Nisam primijetila nikakve rezultate prvih 6-7 tjedana nakon što sam počela koristiti Boob Jub, ali kad su se rezultati počeli pokazivati, bili su fantastični. Moje su grudi narasle od broja 32A/B na čvrste grudi broja 32C i apsolutno sam time oduševljena, iako mi se čini da je moj dečko zbog toga još sretniji nego ja! :)“ ispod čega je potpisana „Anon“.
„OVO STVARNO DJELUJE“ Moje su grudi narasle od 34B na 34C i mnogo su čvršće i okruglije, ne mogu vjerovati“; ispod komentara je potpisana „Dianne Knoxe“.
„Totalno se isplati dati toliki novac. Učinke sam primijetila vrlo brzo. Nakon što sam dvaput dnevno koristila kremu kroz dva tjedna primijetila sam da su mi grudi čvršće i da su se popunile i strije na grudima. Ovo je pravi proizvod za svaku djevojku koja razmišlja o plastičnoj kirurgiji, ovo treba probati prije. Jeftinije je i zaista djeluje. Sad su moje grudi punije, čvršće i sretnije 36D. Hvala ti Rodial“; ispod je potpisana „Katie O“.

Kad se klikne na link „KLIKNITE OVDJE DA VIDITE GLAVNE SASTOJKE KREME BOOB JOB“ pokazuje da je kao sastojak naveden „Volufiline“ koji „stimulira diferencijaciju i proliferaciju masnih stanica, i potiče pohranjivanje lipida, što dovodi do povećanja volumena masnih stanica u masnom tkivu …. I povećanja volumena od 8,4%“…

Problem
Pritužba tvrdi da se ne može dokazati sljedeće:
1. U svjedočanstvima kupaca, da proizvod ima učinak na veličinu i čvrstoću grudi
2. Tvrdnje vezane za djelovanje Volufilina
3. ASA postavlja pitanje da li ovaj oglas sadrži neovlaštene tvrdnje o medicinskom učinku jer oglas implicira da proizvod može mijenjati ljudsku fiziologiju putem farmakoloških i/ili metaboličkih putova, a britanska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) je potvrdila da Volufilin nije licenciran u Velikoj Britaniji.

Odgovor
1. – 3. Tvrtka Rodial je izjavila da su uklonili svjedočanstva i kliničke podatke.

Procjena utemeljenosti pritužbi

1. Utemeljeno
ASA je zabilježila da tvrtka Rodial nije uklonila sva svjedočanstva koja se tiču tvrdnji o učinkovitosti proizvoda s mrežne stranice. Tvrdnje kao što su „Nisam primijetila nikakve rezultate prvih 6-7 tjedana nakon što sam počela koristiti Boob Jub, ali kad su se rezultati počeli pokazivati, bili su fantastični. Moje su grudi narasle od broja 32A/B na čvrste grudi broja 32C“ potrošači bi mogli shvatiti kao tvrdnje o učinkovitosti koje impliciraju da proizvod ima učinak na veličinu i čvrstoću grudi. Međutim, nije podnesen nikakav dokaz koji bi poslužio kao potpora tim tvrdnjama i stoga se zaključuje da oglas vjerojatno može navesti potrošače na krive zaključke.
Stoga oglas krši CAP kodeks (Izdanje 12), pravila 3.1. (Lažno oglašavanje), 3.7. (Utemeljenost tvrdnji) i 3.47 (Svjedočanstva).

2. Utemeljeno
Tvrtka Rodial uklonila je tvrdnje o Volufilinu. Međutim, budući nije podnesen nikakav dokaz koji bi poslužio kao potpora tim tvrdnjama, zaključuje se kako oglas može navesti potrošače na krive zaključke.
Stoga oglas krši CAP kodeks (Izdanje 12), pravila 3.1. (Lažno oglašavanje), 3.7. i (Utemeljenost tvrdnji).

3. Utemeljeno
Tvrdnje kao „„Volufiline stimulira diferencijaciju i proliferaciju masnih stanica, i potiče pohranjivanje lipida, što dovodi do povećanja volumena masnih stanica u masnom tkivu …. I povećanja volumena od 8,4%“… impliciraju da proizvod može mijenjati ljudsku fiziologiju putem farmakoloških i/ili metaboličkih putova. Budući je naše razumijevanje da proizvod nije licenciran od strane relevantnih regulatora u Velikoj Britaniji, smatra se da oglas iznosi neovlaštene tvrdnje o medicinskom učinku proizvoda te se zaključuje da oglas čini prekršaj u tom pogledu.
Oglas krši CAP kodeks (Izdanje 12), pravila 3.1. (Lažno oglašavanje), 3.7. (Utemeljenost tvrdnji), 3.47 (Svjedočanstva), 12.1. i 12.11. (Lijekovi, medicinski proizvodi, proizvodi vezani za zdravlje i ljepotu).

Daljnje djelovanje
Oglas se više ne smije pojaviti u trenutnom obliku.

———————————————————————-

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: Yongjiet

 

Objavljeno: 1. veljače 2015.

Datum zadnje promjene: 4. veljače 2015.