Koštice marelice za liječenje karcinoma: nema kontroliranih pokusa na ljudima

2707765877_099a8de2ab_b

Koštice marelice preporučuju se za liječenje karcinoma. Aktivni spoj koji se nalazi u njima naziva se amigdalin, a postoji i njegov polu-sintetski oblik, spoj koji se naziva laetril. U alternativnoj medicini i amigdalin i laetril preporučuju se za „liječenje karcinoma“.

Upit

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo pitanje o djelotvornosti koštica marelice za liječenje mikrocelularnog karcinoma pluća. No literatura je pretražena i za sve druge vrste karcinoma, odnosno raka, odnosno zloćudnih bolesti.

Cochrane sustavni pregled: laetril za liječenje karcinoma

Pronađen je Cochrane sustavni pregled koji je pretražio literaturu kako bi se pronašli randomizirani kontrolirani pokusi o djelovanju laetrila i amigdalina na bilo koju vrstu karcinoma. Međutim, nije pronađena niti jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj bi bilo istraženo djelovanje laetrila ili amgidalina na bilo koju vrstu karcinoma.

Prijevod tog Cochrane sustavnog pregleda:

Laetril je riječ koju tvore prva slova engleskih riječi “laevorotatory” i “mandelonitrile”, a opisuje polu-sintetski oblik spoja amgidalina. Amigdalin je spoj koji se može izolirati iz sjemenki mnogih voćki kao što su breskve, gorki orasi i kajsije/marelice. I laetril i amigdalin imaju zajedničku komponentu koja se naziva mendelonitril, a koja sadrži cijanid.

Zbog toga što nije djelotvoran, a nosi rizik od štetnih učinaka zbog mogućeg trovanja cijanidom američka Agencija za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Agency) i Europska komisija zabranile su uporabu toga spoja. Međutim, moguće je kupiti laetril ili amigdalin putem internta. Budući ne postoji vladina kontrola tih tržišta, pripravci koji se kupuju na internetu dolaze iz upitnih izvora, a mogu biti i kontaminirani. Oboljeli od karcinoma trebaju se informirati o visokom riziku od ozbiljnih nuspojava koje mogu razviti ako uzimaju laetril ili amigdalin zbog trovanja cijanidom, osobito ako se ti spojevi uzimaju na usta. Taj rizik može se povećati ako se istovremeno uzimaju vitamin C te u vegetarijanaca koji imaju manjak vitamina B12.

Štetnost koštica marelice/laetrila/amgidalina

Na portalu Dokazi u medicini već smo pisali o amigdalinu koji se još naziva i „vitamin B17“, a radi se o spoju koji uopće nije vitamin. Opisani su slučajevi trovanja zbog konzumacije amigdalina, a isto tako opasne reakcije s drugim lijekovima. Stoga čuvajte svoje zdravlje. Ne uzimajte koštice marelice, odnosno laetril, odnosno amigdalin za liječenje karcinoma. Osim toga, imajte na umu da ne postoji jedna vrsta karcinoma; svaki karcinom je bolest za sebe i ne postoji univerzalni „lijek za karcinom“. Stoga, kad god se nudi „lijek za karcinom“, to vam odmah treba pobuditi sumnju da se radi o terapiji koja zvuči previše dobro da bi bila istinita. Čuvajte svoje zdravlje i svoj novac. Liječenje karcinoma prepustite liječnicima specijalistima onkologije.

 

Možda bi vas zanimalo:

Može li graviola liječiti karcinom/rak/zloćudne bolesti?

Tražimo dokaze: kurkuma za sprječavanje karcinoma/zloćudnih bolesti

Javorov sirup i soda bikarbona za karcinom/rak/tumor

Pšenična trava: ima li dokaza da boji sijedu kosu, liječi karcinom, petni trn, itd.

Slatki pelin (Artemisia annua) za karcinom: nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: David Avoura King

Objavljeno: 2. lipnja 2015.