Kombucha čaj: može biti opasan, učinkovitost nije dokazana

Kombucha

Kombucha je gljiva podrijetlom iz Azije od koje se pravi fermentirani napitak – Kombucha čaj. Gljiva se drži u otopini čaja i šećera te se razmnožava klijanjem te se tim postupkom zapravo napravi kultura gljive i bakterija. Ljudi od davnih vremena koriste ovaj proizvod u liječenju različitih bolesti, a još se naziva „napitak besmrtnosti i eliksir života“. Navodi se kako je napitak bogat probioticima (živim mikroorganizmima), vitaminima, antioksidansima, organskim kiselinama i mineralima te se često preporučuje piti Kombucha čaj svakodnevno za održavanje zdravog organizma. Mnoge internetske stranice bezbrižno promoviraju svakodnevno pijenje Kombucha čaja u dozi od 3 dl/dan.

Od brojnih učinaka na organizam u medijima se najviše spominje pozitivno djelovanje Kombucha čaja na probavu i imunitet, detoksikaciju jetre, povećanje energije, a često i kao kozmetički preparat u liječenju kožnih bolesti, postizanja mladolikog izgleda te poticanja rasta kose. Također se spominje kao koristan u liječenju karcinoma, šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i ostalih raznovrsnih bolesti.

Pretraživanjem stručne literature nije pronađeno niti jedno kliničko istraživanje (randomizirani kontrolirani pokus) o pozitivnim učincima Kombuche, ali se spominju ozbiljne nuspojave uključujući i smrtni ishod koje su povezane s konzumiranjem Kombucha čaja.

U sustavnom preglednom članku Ernest E. i suradnika o učinku i nuspojavama Kombuche uključeno je pet studija koje nisu bile randomizirani kontrolirani pokusi nego malene opservacijske studije (3 serije slučajeva i 2 prikaza slučajeva) sa sveukupno 28 ispitanika u svih pet studija. U tim studijama nije pronađen niti jedan pozitivan učinak Kombuche, ali su pronađene ozbiljne nuspojave kao što su jako oštećenje jetre, metabolička acidoza i infekcija antraksom kod ispitanika koji je Kombucha čaj mazao po koži. Pretpostavlja se da se u slučaju antraksa Kombucha kontaminirala zbog iznimno nehigijenskih uvjeta pakiranja i skladištenja. Autori ovog članka ne preporučuju korištenje Kombucha proizvoda.

Nerazumijevanje važnosti određene vrste dokaza u medicini, kad je u pitanju objektivna provjera djelotvornosti i sigurnosti terapija na ljudima vidljiva je i u nedavno objavljenom znanstvenom radu, koji navodi da Kombucha fermentirani čaj ima niz povoljnih učinaka na ljude, a svi znanstveni radovi koje navode kao potporu tim tvrdnjama potječu od istraživanja na životinjama (miševi, štakori, patke, zečevi, mačke, psi) ili iz laboratorijskih eksperimenata provedenih u epruvetama (in vitro istraživanja). Da bismo mogli reći da je nešto djelotvorno i sigurno za ljude, potrebno je napraviti propisan pokus na ljudima.

Američko društvo za borbu protiv karcinoma (American Cancer Society) na svojim internetskim stranicama upozorava o tome kako nema dokaza o pozitivnom djelovanju Kombucha čaja, ali ima dokaza o negativnim učincima te navodi nekoliko primjera opisanih nuspojava. Dvije žene su konzumirale Kombucha čaj dva mjeseca te su hospitalizirane zbog teške metaboličke acidoze, a jedna od njih je i umrla. Mladi muškarac je hospitaliziran također u teškoj acidozi samo 12 h nakon konzumiranja Kombucha čaja. Također napominju da je zbog specifičnog uzgoja Kombucha često kontaminirana mikroorganizmima koji mogu biti veoma opasni, posebno u osoba koje imaju oštećen imunitet, tumor ili su HIV-pozitivni.

Zaključak

Nisu pronađeni dokazi iz kliničkih istraživanja na ljudima da Kombucha čaj ima ikakav koristan učinak na zdravlje ili bolest čovjeka, a ima dokaza da može biti štetan i smrtonosan. Čuvajte svoje zdravlje i svoj novac; za sve zdravstvene tegobe javite se liječniku.

 

Urednički tim Dokazi u medicini
Fotografija: mike warren

Objavljeno: 26. veljače 2015.