Kapi od divljeg krastavca za liječenje upale sinusa

divlji-krastavac

Na tržištu se kapi od divljeg krastavca (lat. Ecballium elaterium) reklamiraju kao djelotvorne i sigurne za liječenje upale sinusa (sinusitis). Divlji krastavac, koji se još naziva i štrcaljka, trajna je mediteranska biljka koja raste na brojnim mjestima. Plod je dlakava, duguljasta bobica iz koje štrcaju sjemenke pri branju ploda, po čemu je biljka i dobila svoje drugo ime.

Pitanje

Na portalu Dokazi u medicini dobili smo pitanje ima li dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima o djelotvornosti proizvoda na bazi divljeg krastavca za liječenje upale sinusa.

Dokazi iz istraživanja na ljudima

Opsežnim pretraživanjem znanstvene literature nisu pronađeni rezultati niti jednog kliničkog pokusa u kojem je istraživan divlji krastavac kao lijek za upalu sinusa. Pronađen je zapis o jednom kliničkom pokusu koji je registriran u bazi EudraCT 2007. i u čijem se protokolu navodi da će se preparat od divljeg krastavca ispitati kao terapija za upalu sinusa, ali rezultati tog istraživanja nisu javnog objavljeni. Ne samo što nije nađen niti jedan objavljeni klinički pokus o divljem krastavcu za liječenje upale sinusa, nego ni za jednu drugu bolest ili stanje vezano za zdravlje čovjeka.

Zaključak

Trenutno nema dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima o djelotvornosti i sigurnosti bilo kojeg proizvoda od divljeg krastavca kao terapije za upalu sinusa ili bilo što drugo vezano za zdravlje čovjeka. Stoga oni koji reklamiraju takav proizvod šire neutemeljene informacije. Takve proizvode nemojte kupovati. Za svoje zdravstvene tegobe obratite se liječniku.

 

Možda bi vas zanimalo:

Namještanje atlasa: nema dokaza da ga uopće treba namještati, a posljedice te terapije su opasne

Nema dokaza da je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli

Tuljci za čišćenje ušiju: beskorisna i opasna terapija

 

Urednički tim Dokazi u medicini

Fotografija: José María Escolano

Objavljeno: 27. siječnja 2016.